Ο Lee Buchheit, senior partner ο άνθρωπος που έκανε το PSI το δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης

21 Μαΐου 2019

Οοικονομικού ρεπορτάζ Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης και απο την Νέα Υόρκη Δ Καπλάνης

Ο Lee Buchheit, senior partner ο άνθρωπος που έκανε το PSI το δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης

Ο νόμος Βενιζέλου με το λεγόμενο PSI που γράφτηκε στο δικηγορικό γραφείο της Νέας Υόρκης Ο Lee Buchheit, senior partner Όπως μου είπε άριστος νομικός, είναι ντροπή για τους δικηγορικούς συλλόγους, και για τους πολιτικούς

λες και δεν έχουμε νομικούς για ένα κούρεμα των ταμείων του κράτους αυτό έκαναν οι κυβέρνησης των μνημονίων
και έκοψαν τα ταμεία της σύνταξής που είναι ένας νομός έκτρωμα και φυσικά οι ευρωπαϊκή ένωσή και νομισματικό ταμείο
ντροπή σε όλους μας……

Ο Lee Buchheit, senior partner ενός από τα πλέον διακεκριμένα δικηγορικά γραφεία της Νέας Υόρκης, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίλυση σχεδόν όλων των περιπτώσεων κρατικής χρεοκοπίας της σύγχρονης

την Ελλάδα (όπου υπήρξε ο «αρχιτέκτονας» της μαζικής αναδιάρθρωσης χρέους του 2012)ο κ. Buchheit ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την Cleary Gottlieb στο τέλος του Μαρτίου, ύστερα από 43 χρόνια στο δικηγορικό γραφείο.

«Αποσύρομαι από την εταιρεία. Δεν αποσύρομαι από τη ζωή. Θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές»,

Cambridge δικηγόρος, ο οποίος σε Οι ρήτρες αυτές ενσωματώνονται στα κρατικά ομόλογα για να μπορεί μια πλειοψηφία των πιστωτών να αναγκάζει τις μειοψηφίες να αποδεχθούν μια συμφωνία αναδιάρθρωσης. Οι ρήτρες αυτές χρησιμοποιούνται έκτοτε σχεδόν παντού στις αναδυόμενες αγορές.

«Είναι το τέλος μιας ολόκληρης εποχής», σχολιάζει ο Paul McNamara, διαχειριστής ομολογιακών κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών στην GAM. Και προσθέτει: «Συμμετείχε ενεργά σε κάθε μεγάλη αναδιάρθρωση που θυμάμαι. Αν ποτέ γράψει βιβλίο θα το αγοράσω χωρίς καν να το δω».

Πιο πρόσφατα, ο κ. Buchheit εκμεταλλεύτηκε ένα νομικό «παραθυράκι» για να ενεργοποιήσει εκ των υστέρων ρήτρες συλλογικής δράσης για το ελληνικό δημόσιο χρέος, βοηθώντας την Ελλάδα να επιβάλει, το 2012, εν μέσω ισχυρότατων αντιδράσεων τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους (ύψους σχεδόν 200 δισ. ευρώ) που έχει γίνει ποτέ παγκοσμίως. Έκτοτε, η Ευρωζώνη αποφάσισε ότι όλα τα ομόλογα που εκδίδονται από τις κυβερνήσεις των χωρών της θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες συλλογικής δράσης.

Παρ’ όλο που ως δικηγόρος υπήρξαν φορές που εκπροσώπησε και πιστωτές, o κ. Buchheit προτιμούσε πάντα να δουλεύει στο πλευρό των κυβερνήσεων που δανείζονταν, υποστηρίζοντας ότι είναι απλά «πιο διασκεδαστικό».

Ωστόσο, αυτό τον έκανε το «μαύρο πρόβατο» για κάποια funds που θεωρούν ότι η τακτική της «καμμένης γης» που ακολουθεί είναι καταστροφική για την ευρωστία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος.

Κάποιοι λένε πως η εμφάνισή του και μόνο στο αεροδρόμιο μιας χώρας μπορεί από μόνη της να προκαλέσει «αναταράξεις» στις τιμές των ομολόγων της.

«Υπάρχουν πολλοί που θαυμάζουν τον Lee και κάποιοι που τον απεχθάνονται… Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ο διάβολος προσωποποιημένος», δήλωνε στους FT το 2013 η Whitney Debevoise, partner της Arnold & Porter και πρώην εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο κ. Buchheit συνταξιοδοτείται δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι άσπονδοι εχθροί του στα hege funds μπορούν τώρα να πανηγυρίσουν. Οι εντολές που βρίσκονται σε εξέλιξη, π.χ. για τα Μπαρμπέιντος που αντιμετωπίζουν το τέταρτο σοβαρότερο πρόβλημα χρέους στον κόσμο, θα μείνουν στην Cleary Gottlieb.

Ο ίδιος ο κ. Buchheit αναμένεται να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και να συνεχίσει να ασχολείται με τον κλάδο στη διαμόρφωση του οποίου συνέβαλε όλες αυτές τις δεκαετίες. Είναι άλλωστε μία από τις σημαντικότερες «φωνές» στον διάλογο για την επίλυση π.χ. των προβλημάτων χρέους της Βενεζουέλας, καθώς και της Ιταλίας.

.