Νέα επίθεση στη Fed εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά επ’ αφορμής της έκδοσης 30ετών ομολόγων από τη Γερμανία

22 Αυγούστου 2019

Νέα επίθεση στη Fed εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή τη φορά επ’ αφορμής της έκδοσης 30ετών ομολόγων από τη Γερμανία με αρνητικό επιτόκιο, που αν και μακροοϊνομικά αντανακλά προσδοκία υπανάτυξης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιχειρεί αντίστροφη ερμηνεία σε μια προσπάθεια να ποδηγετήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ώστε να συρθεί στους εμπορικούς πολέμους που επιχειρεί να στήσει ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ με δύο tweet του επιχειρεί να συγκρίνει κατ’ αντιπαράσταση τη γερμανική με την αμερικανική οικονομία και το δολάριο με το ευρώ, κάνοντας οικονομικά λογικά άλματα, αφού πρώτα παραδέχεται ότι η αμερικανική οικονομία είναι καλύτερη, μεγαλύτερη και πιστωτικά πιο αξιόπιστη (ξεχνώντας βέβαια ότι δεν έχει ΑΑΑ διαβάθμιση), εν τέλει καταλήγει ότι για τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού φταίει η Fed.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραγνωρίζει βέβαια σειρά θεμελιωδών οικονομικών αρχών για να καταλήξει στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ακόμα και με επιτόκια αντίστοιχα με της ΕΚΤ οι ΗΠΑ δεν θα είχαν υψηλό πληθωρισμό και άρα θα δανείζονταν φθηνότερα. Αλλά ακόμα κι έτσι, αν αφαιρούνταν ο πληθωρισμός από την ανάπτυξη των ΗΠΑ, αυτή θα υποχωρούσε αρκετά και συνεπώς οι κίνδυνοι θα αυξάνονταν και το αξιόχρεο θα δεχόταν πλήγμα.

.