Σχέδιο για στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας για την επιστροφή του ελικοπτέρου με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

13 Νοεμβρίου 2019

Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που στοχεύει στην ενημέρωση σχετικά με βίαιες και ακραίες ριζοσπαστικές εξτρεμιστικές υποθέσεις στην Ευρώπη και ευρύτερα, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας είχε διαβιβάσει στις 16 Ιουλίου του 2016 και ώρα 16:15 εντολές στη Διοίκηση του Στρατού Ξηράς και μονάδες της Αεροπορίας για την εκτέλεση σχεδίου που απέβλεπε στην επιστροφή του ελικοπτέρου και των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Για το σχέδιο ήταν ενήμερος και ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, η Διοίκηση του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά, η οποία συμφώνησε να επιστρέψει όχι μόνο το ελικόπτερο, αλλά και τους «οκτώ».

Το γεγονός επιβεβαιώνει και μήνυμα που ανήρτησε στις 17:15 στο Twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά, ο πρώην υπουργός τον είχε διαβεβαιώσει ότι η Αθήνα θα επέστρεφε τους «οκτώ» το συντομότερο δυνατό.

Η Τουρκία πληροφορήθηκε την άφιξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Αλεξανδρούπολη μέσω της Interpol, την οποία είχαν ενημερώσει οι ελληνικές Αρχές.

Αν και φαίνεται ότι υπήρξε κάποιου είδους πολιτική συμφωνία μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν, το σχέδιο ανατράπηκε, όταν η ελληνική Δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου τους, αναφέρει το Nordic Monitor.

Το σχέδιο είχε την κωδική ονομασία «Harekat Yildirim» («Επιχείρηση Αστραπή»), που σημαίνει στην τουρκική στρατιωτική ορολογία σημαίνει ότι έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε δέκα λεπτά από τη λήψη της σχετικής εντολής.

Η διοίκηση του Στρατού Ξηράς διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δόθηκαν εντολές στο 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην

Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα να διαθέσει επαρκή στρατεύματα για να διασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ

Τούρκων αξιωματικών από την Ελλάδα.

Τον συντονισμό της επιχείρησης ανέλαβε το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου

Ένοπλων Δυνάμεων (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης, ενώ την εντολή υπέγραψε ο αξιωματικός Πληροφοριών, επιθεωρητής Τζανέρ Ατσάρ και ενέκρινε ο ταγματάρχης Αρμαγάν Ουστέλ, επικεφαλής βάρδιας εκείνη τη μέρα στο SKKHM.

Μετά την αποτυχία της επιχείρησης, η ομάδα που εστάλη στην Ελλάδα παρέλαβε μόνον το ελικόπτερο τη νύχτα της 16ης Ιουλίου του 2016.

.