Τζιχαντιστές βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη πηγαίνουν και καταστρέφουν ξύνοντας την εικόνα της Παναγίας.

9 Ιανουαρίου 2020

Θεσσαλονίκη: Αφοδεύουν σε ναούς και καταστρέφουν εικόνες

«Κάθε βράδυ, κορίτσι μου, πηγαίνουν και καταστρέφουν ξύνοντας την εικόνα της Παναγίας. Πολλές φορές έχει συμβεί», έτσι ξεκινά η αφήγηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου, στο Facebook.

Ο λόγος για την εικόνα της Παναγίας, στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού της Παναγίας Δεξιάς στην Καμάρα Θεσσαλονίκης.

Παράνομοι μετανάστες που συχνάζουν έξω από την εκκλησία και έχουν αναπτύξει παραβατικές συμπεριφορές, τον τελευταίο καιρό έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τη συγκεκριμένη εικόνα. Και το κάνουν, ξανά και ξανά. Κάθε φορά που οι καλόγριες την αγιογραφούν, αγόγγυστα, από την αρχή, αναφέρει το meaculpa.gr.
της Ελένης Κριτσιδήμα

Τελευταία επίθεση στο εικόνισμα ήταν στις 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Νικολάου και της επετείου από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

Η επαναγιογράφιση είναι διαδικασία που απαιτεί χρόνο, και γι’ αυτό η εικόνα δεν επανέλθει ακόμα στην αρχική μορφή της.

Το συμβάν ανέδειξε μέσα από τα social media, η επιχειρηματίας Αφροδίτη Λατινοπούλου. Βλέποντας τη φωτογραφία που ανάρτησε και διαβάζοντας όσα κατήγγειλε, επικοινώνησα μαζί της.

Περνώντας από εκεί, πριν από δύο μέρες, η Αφροδίτη σταμάτησε για να ανάψει ένα κερί. Με έκπληξη παρατήρησε πως η εικόνα της Παναγίας είχε όλη ξυστεί και αφαιρεθεί. Αναζήτησε τη νεωκόρισσα, για να μάθει τί συνέβη κι όσα εκείνη της διηγήθηκε τα μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς φίλους της.

Στην επικοινωνία που είχαμε, μου επεσήμανε πως ο χώρος έξω από το Ναό έχει γίνει στέκι λαθρομεταναστών, όλες τις ώρες της μέρας. Χωρίζονται σε πηγαδάκια, συχνά τσακώνονται μεταξύ τους και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγει μαχαίρια. Οι Θεσσαλονικείς αποφεύγουν να περνούν από το σημείο τις νυχτερινές ώρες, ακόμα και να επισκέπτονται την εκκλησία, από φόβο μη δεχθούν επίθεση.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για τη δεύτερη, μεγαλύτερη εκκλησία της συμπρωτεύουσας μετά τον Άγιο Δημήτριο.

Σύμφωνα με όσα διηγείται, μάλιστα, η γυναίκα που έχει αναλάβει να φροντίζει το παρεκκλήσι, οι λαθρομετανάστες δεν μένουν μόνο στο βανδαλισμό της εικόνας. Μπαίνουν στην εκκλησία και ληστεύουν τους πιστούς, αρπάζοντας ο,τι τους είναι εύκολο, κινητά, πορτοφόλια, ενώ δεν έχουν διστάσει να κλέψουν μέχρι και τα ασημένια καντήλια του ναού.

Η δράση τους δεν σταματά εκεί. Σχεδόν συστηματικά, αφοδεύουν μέσα στο παρεκκλήσι, κάτι που, κατά τη νεωκόρισσα, κάνουν και σε άλλους ναούς. Όταν, δε, βγαίνει να καθαρίσει τις εξωτερικές σκάλες, συχνά τη φτύνουν.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε επικοινωνία του meaculpa μαζί του, δεσμεύθηκε πως θα πιέσει στο βαθμό που μπορεί για να βρεθεί λύση. Εξέφρασε τη λύπη του για τα συμβάντα, εξηγώντας πως η δημοτική αστυνομία δεν έχει κατασταλτικό χαρακτήρα και το ανθρώπινο δυναμικό της, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ μικρό.

«Παρ’ όλα αυτά και με αίσθημα προστασίας των κατοίκων, δεσμεύομαι πως θα επιδιώξω να εξαλειφθούν τα κρούσματα εγκληματικότητας και προσβολής της συμβόλων της Πίστης μας,» κατέληξε ο κος Ζέρβας.

Η ανάρτηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου

.