Η Ομογένεια να ετοιμαστεί, γιά να τιμήσουμε και τους Αμερικανούς φιλέλληνες που πολέμησαν στην Ελλάδα

29 Μαΐου 2020

Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και ο Ελληνισμός ΗΠΑ

Σε λίγους μήνες θα υποδεχτούμε τον χρόνο 2021. Σημαντικός χρόνος, 200 χρόνια από την επανάσταση στα 1821, που οδήγησε στην απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και στην δημιουργία ανεξάρτητου κράτους της Ελλάδας, στα 1830, με την ”συνθήκη Λονδίνου” (γνωστή και ως ”Πρωτόκολλο Λονδίνου” ή ”Πρωτόκολλο της ανεξαρτησίας”, με την συμμετοχή Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας).

Η επανάσταση ξεκίνησε ουσιαστικά στις 17 Μαρτίου 1821, στην Τσίμοβα (Αερόπολη) Λακωνίας. Στην επόμενη μία εβδομάδα, είχε ελευθερωθεί σχεδόν όλη η Πελοπόννησος.

Στις αρχές του χρόνου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την δημιουγία Επιτροπής γιά τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης. Με επικεφαλή την γνωστή από τους ολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου. Δεν γνωρίζουμε πως και γιατί επιλέγηκε η κυρία, με ποιά προσόντα και γνώσεις. Αλλά γνωρίζουμε ότι έχει χρηματοδοτήσει και τα δύο ”κόμματα εξουσίας” (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), με αποτέλεσμα αυτά να ανέχονται όλες τις κομπλεξικές ανοησίες της Επιτροπής τις τελευταίες εβδομάδες.

H Eπιτροπή, υποτίθεται ότι έγινε γιά να οργανώσει εκδηλώσεις γιά τα 200 χρόνια. ‘Οχι γιά να ”καθορίσει” τα ιστορικά γεγονότα τα σχετικά με την Επανάσταση, ούτε γιά να μας πει τι έγινε τα τελευταία 200 χρόνια. Τρεις μήνες μετά τη ίδρυσή της κι ενώ ο χρόνος κυλά και πλησιάζουμε στον 2021, η Επιτροπή αναλώνεται σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο, που προκαλούν. Αλλά κουβέντα γιά το τι θα κάνει και πως, τον επόμενο χρόνο.

Κι επειδή η Ελλάδα πάντα δουλεύει με ρυθμό ”τελευταία στιγμή και ότι προκύψει”, ο απόδημος Ελληνισμός, ειδικά στις ΗΠΑ, πρέπει να συντονιστεί και να πράξει, αδιαφορώντας γιά τις γραφικότητες, προχειρότητες του ελληνικού κράτους και της κάθε Γιάννας. Η υπόθεση των 200 χρόνων είνα υπόθεση όλων μας και το παρελθόν, μας έχει διδάξει ότι, όπου ανακατεύεται ελληνική κυβέρνηση στον απόδημο Ελληνισμό, τα κάνει χάλια και μόνο ζημιά προκαλεί.

Ειδικά στις ΗΠΑ, οφείλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε, εκτός από τιν ιστορική επέτειο των 200 χρόνων και τον φιλελληνισμό που σημάδεψε την επανάσταση των Ελλήνων. Τους Αμερικανούς, που πήγαν στην Ελλάδα και πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων. Βοήθησαν και οικονομικά τους επαναστάτες, ενώ μερικοί από αυτούς έδωσαν και την ζωή τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:

– George Jarvis (ο πρώτος Αμερικανός που πολέμησε στην επανάσταση, έχει ταφεί στον περίβολο εκκλησίας στο ‘Αργος, η Ελλάδα του απένειμε τιμητικά τον βαθμό του αντιστράτηγου).

– William Townshend Washington (συγγενής του πρώτου πρόεδρου των ΗΠΑ, έχει ταφεί σε ”κρύπτη” εκκλησίας στο Ναύπλιο)

– Samuel Gridley Howe (ιατρός από Βοστώνη, συμμετείχε σε πολεμικές επιχειρήσεις, βοήθησε οικονομικά δεινοπαθούντες στην Ελλάδα, δημιούργησε και ορφανοτροφείο στην Αίγινα)

– Jonathan Peckam Miller (συνταγματάρχης του αμερικάνικου στρατού, συμμετείχε σε μάχες στην Ελλάδα. Υιοθέτησε ένα ορφανό παιδί στην Λειβαδιά, το έφερε στην Αμερική, το μεγάλωσε, το σπούδασε και αυτό αργότερα έγινε ο πρώτος ‘Ελληνας που εκλέγηκε ομοσπονδιακός βουλευτής στις ΗΠΑ, εκπροσωπώντας την Πολιτεία Γουινσκόνσιν στο Κογκρέσσο. ‘Ηταν ο Λουκάς- Μιλτιάδης Miller).

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις με τοπικές κοινωνίες στις ΗΠΑ (πόλεις) που τίμησαν την Ελλάδα και την επανάσταση του ’21, δίνοντας ελληνικές ονομασίες σε αυτές. Γιά παράδειγμα, η πόλη Greece στα βόρεια της πολιτείας Νέας Υόρκης, που τον Μάρτιο 1822 αποφάσισε να ονομάζεται ”Ελλάδα” γιά να ”τιμήσει την επανάσταση των Ελλήνων και ότι η αρχαία Ελλάδα πρόσφερε στην ανθρωπότητα”. Επίσης, η πόλη Υψηλάντη στην Πολιτεία Μίσιγκαν. Και άλλες, ανά την επικράτεια των ΗΠΑ, επειδή τότε, η επανάσταση των Ελλήνων συγκίνησε τον αμερικάνικο λαό, ο οποίος, λίγες δεκαετίες πριν, έδωσε τον δικό του αγώνα γιά ανεξαρτησία.

Εξυπακούεται ότι, οφείλουμε ως ‘Ελληνες στις ΗΠΑ να τιμήσουμε -με αξιόλογες εκδηλώσεις- τους Αμερικανούς φιλέλληνες που πολέμησαν στην Επανάσταση, στην Ελλάδα, με αφορμή την ιστορική επέτειο. Από το κράτος Ελλάδας ή την ”Επιτροπή” της Γιάννας, δεν περιμένουμε κάτι καλό ή ουσιαστικό. Κατά συνέπεια, πρέπει να οργανωθούμε άμεσα, ο χρόνος περνά. Δυστυχώς, αντιμετωπίζουμε κι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να βασιστούμε στις διαλυμένες και άχρηστες ομογενειακές Οργανώσεις (Ομοσπονδίες κλπ). ‘Οπως δεν μπορούμε να βασιστούμε και στην Εκκλησία (Αρχιεπισκοπή).

Η απόδοση τιμής στην Επανάσταση και ειδικά στους Αμερικανούς φιλέλληνες, στην ιστορική επέτειο των 200 χρόνων, επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων της Αμερικής. Ας οργανωθούμε, προετοιμαστούμε από τώρα.kalami

.