Με αυτή την απόφαση βόμβα το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε ένα νέο Μνημόνιο

6 Μαΐου 2020

Με αυτή την απόφαση βόμβα το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά σε ένα νέο Μνημόνιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου επικαλούμενη την “υπεροχή” του ευρωπαϊκού δικαίου έναντι των εθνικών δικαίων, μετά την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης με την οποία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιτιολόγηση του προγράμματός της για την αντιμετώπιση κρίσεων.

“Επαναδιατυπώνουμε την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου και το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι δεσμευτικές απέναντι σε όλες τις εθνικές δικαστικές αρχές”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας.

“Θα εξετάσουμε τώρα ενδελεχώς την απόφαση της γερμανικής δικαιοσύνης. Δεδομένης της πολυπλοκότητας της απόφασης, αυτή είναι η μόνη μας απάντηση”, πρόσθεσε.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσλούης ζήτησε με την σημερινή πολυαναμενόμενη απόφασή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αιτιολογήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων κατά την διάρκεια της θητείας της.

Η απόφαση αυτή αφήνει να πλανάται μία απειλή επί του ευρέος προγράμματος οικονομικής στήριξης που υιοθέτησε η ΕΚΤ, η οποία έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Κατά συνέπεια, οι δικαστές της Καρλσλούης αρνούνται να δεχθούν την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο είχε επικυρώσει στο τέλος του 2018 το πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Το παραπάνω αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, με τους δικαστές στην Καρσρούη ωστόσο να δηλώνουν ότι η απόφαση τους δεν αφορά στο πρόγραμμα καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού (εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα και περιλαμβάνει αγορές assets μέχρι 750 δισ. ευρώ για την τόνωση της οικονομίας).

Η απόφαση αφορά σε μια υπόθεση που χρονολογείται πριν από τρία χρόνια, με το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας να προβάλει αντιρρήσεις στη συμμετοχή της Bundebank στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημοσίου τομέα.

“Η Bundesbank ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει στην εφαρμογή και εκτέλεση των αποφάσεων της ΕΚΤ αναφορικά με το θέμα, εάν το δ.σ. της ΕΚΤ δεν λάβει μια νέα απόφαση που θα αποδεικνύει ότι οι αγορές δεν είναι δυσανάλογες με τα αποτελέσματα της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής”, έκριναν οι δικαστές.

Πρόσθεσαν ακόμη ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα πρέπει επίσης να πουλήσει τα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει, αν και βασίζεται σε “μια πιθανώς μακροπρόθεσμη, στρατηγική, συντονισμένη με την υπόλοιπη ευρωζώνη”.

Η ΕΚΤ εδώ και καιρό στηρίζεται στις αγορές ομολόγων για να υποστηρίξει την οικονομία εν μέσω κρίσεων και της απειλής του αποπληθωρισμού.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε lockdown για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, σχεδιάζει να τυπώσει άλλο ένα τρισ. ευρώ για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

Ωστόσο ομάδα ακαδημαϊκών στη Γερμανία έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ υπερβαίνει την εντολή της και ότι αυτές οι αγορές συνιστούν άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων -που αποτελεί παράβαση των υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

.