Το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την τουρκική κυβέρνηση το 2013

11 Ιουνίου 2020

Η σύλληψη του Μεντίν Τοπούζ αρχικά είχε προκαλέσει την οργή της Ουάσινγκτον και είχε οξύνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον υπάλληλο του προξενείου των ΗΠΑ, Μετίν Τοπούζ, σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και εννέα μηνών για παροχή βοήθειας σε μια τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, την Πέμπτη.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Reuters, η συγκεκριμένη υπόθεση υπήρξε αιτία έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Τοπούζ πρέπει να απαλλαχθεί από τις κατηγορίες κατασκοπείας και της προσπάθειας ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης, όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Τοπούζ, κατηγορήθηκε πως είχε συχνές επαφές με φερόμενα μέλη του δικτύου Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αλλά και ότι συνομίλησε επανειλημμένα με τους ερευνητές που εξέταζαν το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε την τουρκική κυβέρνηση το 2013.

.