O απόδημος Ελληνισμός, το 1/3 του ‘Εθνους μας, έχει ”τσουβαλιαστεί” σε μία άχρηστη γεν. Γραμματεία

13 Ιουνίου 2020

Ο πρωθυπουργός να ιδρύσει (υφ)υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού

Η Ομογένεια, Κυριάκο μου, δεν ξέρει πολλά λόγια… σωπαίνει, ακούει κι όσα της λες τα δένει κομπολόγια.
Και κάποιο βράδυ -πες σαν χτες- υψώνει το κεφάλι κι αστράφτουνε τα μάτια της κι αστράφτει ο νους της πάλι”.
(Παράφραση στίχου Γιάννη Ρίτσου)

………………………

(Δημόσια επιστολή)

Εξοχ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ευχόμενος η πατρίδα να ξεπεράσει σύντομα την μεγάλη κρίση που δημιούργησε η πανδημία covid-19, θέτω υπόψην σας ολίγα ζητήματα, επειδή, εκτιμώ ότι, τραγικά λάθη, διαπλεκόμενες πολιτικές και παραλείψεις ελληνικών κυβερνήσεων, προσβάλουν-υποτιμούν την νοημοσύνη των απόδημων Ελλήνων και έχουν σχεδόν καταστρέψει τις σχέσεις Ομογένειας-Ελλάδας. Καλά τα ωραία λόγια του κράτους Ελλάδας, γιά τους απόδημους ‘Ελληνες, αλλά η ωμή πραγματικότητα, μας δείχνει ότι δεν πάμε καλά και καιρός είναι να σταματήσουμε να αλληλοκοροϊδευόμαστε.

‘Ολοι μας γνωρίζουμε τις παθογένειες του ελληνικού κράτους, το ”βόλεμα” κομματικών και λοιπών κρατικοδίαιτων αργόσχολων στο Δημόσιο, με την δημιουργία άχρηστων Υπηρεσιών. ‘Οπως και τις ”αρπαχτές”. Παθογένειες, που οδήγησαν την πατρίδα μας στην -άτυπη- χρεοκοπία.

‘Ολοι μας γνωρίζουμε και τις παθογένειες της αποκαλούμενης ”οργανωμένης Ομογένειας”, με τους ”ισόβιους προεδροπαράγοντες” που ζημιώνουν το σύνολο κα κρατούν νεότερους εκτός Οργανώσεων.

Ειδικά στις ΗΠΑ, ζούμε το τέλος της οργανωμένης Ομογένειας, ενώ την επόμενη δεκαετία, αναμένεται και το τέλος της ελληνικής Ομογένειας. Διαλύθηκαν ουσιαστικά οι -υπάρχουσες τυπικά- Οργανώσεις και μας έμειναν οι ισόβιοι… προεδροπαράγοντες. Οι αιτίες που φτάσαμε σε αυτήν την άσχημη κατάσταση πολλές. Με πρώτη την πολιτική της διαιρετικής και καταστροφικής φιλοχρήματης ”φιλελληνικής” Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Παραδοσιακά, ο απόδημος Ελληνισμός, έχει μία αρχή: Σέβεται τις επιλογές του λαού της Ελλάδας, τις κυβερνήσεις που αυτός εκλέγει με την ψήφο του. Υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις κομματικών ανά τις παροικίες ή ”κολάκων” που άγονται και φέρονται από κυβερνήσεις και ασοβάρευτους, διαπλεκόμενους πολιτικούς Ελλάδας, προκαλώντας ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας-Ομογένειας. Είναι οι λεγόμενοι ”ισόβιοι προεδροπαράγοντες” που καταστρέφουν τις Οργανώσεις μας, οι ”αρεστοί” των κοντόφθαλμων κυβερνήσεων, που νομίζουν ότι έτσι, με αυτά τα διαχρονικά ”ψώνια”, θα… ”ελέγχουν” την Ομογένεια!!!

Εύχομαι η περίπτωση του ”εκλεκτού” σας, πρ. υφυπουργού Εξωτερικών από Νέα Υόρκη, να σας δίδαξε κάτι. Ιδιαίτερα ότι, το από Αθήνα ”κουτόχορτο”, δεν έχει ζήτηση στην Ομογένεια, ως ”επικίνδυνο γιά την υγεία”.

Παραβλέπω το ζήτημα ”νόμος γιά ψήφο στους Απόδημους”, επειδή με την υπόθεση αυτή, που αποκλείει 75-80% των Ελλήνων πολιτών που ζουν εκτός Επικράτειας να ασκήσουν από τον τόπο διαμονής τους το συνταγματικό τους δικαίωμα, ευτελίστηκε η ελληνική Δημοκρατία, αφού το πολιτικό-κομματικό συμφέρον, όπως συνηθίζεται, τέθηκε υπεράνω του εθνικού.

Θέτω υπόψην σας δύο ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με τον απόδημο Ελληνισμό, με την ελπίδα, ως έντιμος πρωθυπουργός, να πράξετε τα αυτονόητα.

Ζήτημα πρώτο – ΓΓΑΕ
Πρόκειται γιά την διαπλεκόμενη ”Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού” (ΓΓΑΕ), της οποίας γεν. Γραμματέας είναι ένας κύριος με το όνομα Ιωάννης Χρυσουλάκης. Τα χάλια της ΓΓΑΕ, μας είναι γνωστά γιά δεκαετίες. Τα 3/4 των ομογενειακών Οργανώσεων αγνοούν και την ύπαρξή της. Γιά 30 χρόνια η ΓΓΑΕ δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους. Προτιμά να διαπλέκεται και να ασχολείται με οικονομική ενίσχυση ”ημέτερων” από τα κονδύλια της, π.χ. Κοινότητας Γερμανίας κάθε χρόνο και λοιπές πλούσιες Οργανώσεις (πανΗπειρωτική Αμερικής, πανΜεσσηνιακή κλπ), αντί τα χρήματα αυτά να δίνονται σε πτωχές ομογενειακές Οργανώσεις σε χώρες οικονομικά προβληματικές, όπως Νότιας Αμερικής, πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, Αφρικής.

Της ΓΓΑΕ προίσταται ο υφυπουργός Εξωτερικών, ”αρμόδιος γιά Απόδημους”. Ο κάθε υφυπουργός ”αρμόδιος γιά Απόδημους”, πάντα ”τιμά” την νεο-ελληνική κρατική παράδοση: ‘Ασκοπα, συχνά ταξίδια στο εξωτερικό ”γιά να γνωρίσει την Ομογένεια”. Και σε 3 δεκαετίες, φαίνεται ότι… παραγνωριστήκαμε.

Περίπτωση διαπλεκόμενου γεν. Γραμματέα της ΓΓΑΕ, όπως του τωρινού, ουδέποτε ζήσαμε στο παρελθόν. Ο κύριος αυτός, ”τουρίστας” με κρατικό χρήμα (π.χ. μία εβδομάδα τουρισμό Αργεντινή, μαζί και βουλευτές σας), διασύρει την κυβέρνηση στον απόδημο Ελληνισμό. Υπάρχουν και αξιόπιστες καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ζητά από ομογενειακές Οργανώσεις να στέλνουν, προσωπικά σε αυτόν, προσκλήσεις, ώστε να δικαιολογεί ταξίδια στο εξωτερικό.

Τελευταία, με την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών να ενώσει την ΓΓΑΕ με μιά άλλη Γραμματεία του υπουργείου, ο γεν. Γραμματέας (μαζί και ο πρ. υφυπουργός σας ”master Aντώνης”), ζητά από ημιυπαρκτές και ανύπαρκτες ομογενειακές Οργανώσεις να ”διαμαρτυρηθούν” στην κυβέρνηση. Και ολίγοι ”ημέτεροι” ισόβιοι αποτυχημένοι ”προεδροπαράγοντες” Ομογένειας, φίλοι και γνωστοί τους, πάντα υπάρχουν, σε ρόλο άσχετου ”πρόθυμου”.

Η ΓΓΑΕ έπρεπε να είχε καταργηθεί χρόνια πριν, αλλά δεν έχει σημασία, αφού στην Ελλάδα προέχει το ”βόλεμα ημέτερων”. Tώρα, δεν μπορεί να αλλάξει, να βελτιωθεί, να προσφέρει έργο. ‘Εχει σαπίσει.

Παραθέτω εδώ ένα email, από τα 4, που έλαβα από εργαζόμενους στην ΓΓΑΕ και στο υπ. Εξωτερικών:

Χρειάζεται να προσθέσω κάτι;;;
Ρωτήστε και τον υπουργό Δικαιοσύνης, γιατί, ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος γιά Απόδημους την περασμένη δεκαετία, έστειλε στην εισαγγελία τα οικονομικά σκάνδαλα τα σχετικά με το ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού), της ΓΓΑΕ. Φυσικά, η υπόθεση απάτης δεκάδων εκατομμυρίων, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται στην Ελλάδα, ”κουκουλώθηκε”, γιά να μην φανεί ότι και πολιτικοί έπαιρναν έμμεσα ”μιζο-δώρα”.

Ζήτημα δεύτερο – (υφ)υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού
Πιστεύω να συμφωνήσετε μαζί μου, κ. πρωθυπουργέ, ότι είναι κωμικό ο απόδημος Ελληνισμός, το 1/3 του ‘Εθνους μας, να έχει ”τσουβαλιαστεί” σε μία άχρηστη, διαπλεκόμενη γεν. Γραμματεία, την ΓΓΑΕ του υπουργείου Εξωτερικών. Και επικεφαλής της να είναι ένας υφυπουργός Εξωτερικών ”αρμόδιος γιά Απόδημους”.

Το 1/3 του ‘Εθνους μας, ο απόδημος Ελληνισμός, είναι ανύπαρκτος, ανυπολόγιστος και ”λεπρός”, που δεν του αξίζει ένα υπουργείο ή υφυπουργείο; Αυτή είναι η ”εκτίμηση” της κάθε κυβέρνησης Ελλάδας γιά τον απόδημο Ελληνισμό;;; Είμαστε μόνο καλοί γιά ψήφους, φόρους και τουρισμό;;; Δέχομαι ότι μας ”δουλεύετε” γιά δεκαετίες, αλλά να μας υποτιμάτε και την νοημοσύνη, ξέρετε, είναι ολίγον απαράδεκτο και αγενές.

Τολμήστε, κ. πρωθυπουργέ, να πράξετε το αυτονόητο, με την δημιουργία, τώρα, το ολιγότερο, ενός υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, με υφυπουργό όχι πολιτικό. Γιατί, αν μπει πολιτικός-”τουρίστας” επικεφαλής, άσχετος με απόδημο Ελληνισμό, τότε ”καήκαμε”. Πενήντα μέλη έχει η κυβέρνηση. Γεμάτη υπουργεία και υφυπουργεία αργόσχολων και ”δήθεν”, που οι περισσότεροι διαπρέπουν στα… ”κανάλια”, με τις διασκεδαστικές ”βαθυστόχαστες σκέψεις-δηλώσεις” τους. Αλλά δεν έχει ένα βασικό και απαραίτητο (υφ)υπουργείο: Αυτό γιά το 1/3 του ‘Εθνους μας, τον απόδημο Ελληνισμό.

Τολμήστε και ”γράψτε ιστορία”, γιά να σας εκτιμήσει ο απόδημος Ελληνισμός. Γιά να μπορέσουμε να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί. Οι κοντόφθαλμες κουτοπόνηρες πολιτικές των κυβερνώντων κομμάτων, δημιουργούν μόνο ζημιές. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στον οποίον συχνά αναφέρεστε, έβλεπε μακριά. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, πάσχουν από ”στραβομάρα”, ειδικά σε ότι αφορά τον απόδημο Ελληνισμό.

‘Ενα (υφ)υπουργείο ανεξάρτητο, Απόδημου Ελληνισμού, θα ”γιατρέψει” τις ”τραυματισμένες” σχέσεις Ελλάδας-Ομογένειας. Aς ενταχτούν σε αυτό, μετά από αυστηρή επιλογή και ολίγοι υπάλληλοι της ΓΓΑΕ.

Ως επίλογος
Με την ευκαιρία, θα ήταν χρήσιμο να πείτε στην (νέα) πρέσβειρά σας στην Ουάσιγκτον, την κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ότι στις ΗΠΑ εκπροσωπεί την Ελλάδα. Η αποστολή της δεν είναι να στηρίζει διαπλεκόμενα συμφέροντα, να συναγελάζεται με ”ημέτερους” και να κάνει διακρίσεις εις βάρος ομογενειακών Οργανώσεων και ΜΜΕ. Λίγη σοβαρότητα, έστω τήρηση προσχημάτων, δεν θα έβλαπτε.

Τέλος, στο επόμενο ταξίδι σας στις ΗΠΑ, καλό θα ήταν να εντάξετε στο πρόγραμμα και επίσκεψη στον άγιο Αυγουστίνο (βορειοανατολική Φλόριδα), εκεί που ξεκίνησε η ιστορία των Ελλήνων της Αμερικής, με την άφιξη των πρώτων περίπου 350 Ελλήνων μεταναστών (καλοκαίρι 1768), από την τότε -υπό οθωμανική κατοχή- νότια και νησιωτική Ελλάδα.

Εύχομαι υγεία και μακροημέρευση…
Γιώργος Λυκομήτρος (ο ”παλαιότερος” των Ελλήνων δημοσιογράφων στις ΗΠΑ)

Υ. Γ. 1: Είμαστε απόδημοι ‘Ελληνες και όχι ”Διασπορά”.
Υ. Γ. 2: Κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί ”πάνε κι έρχονται”. Ελλάδα και απόδημος Ελληνισμός υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

kalami.us – 16 Μαίου 2020

.