Αγία Σοφία και νεοελληνική ”αφασία”

24 Ιουλίου 2020

Λεκτική ”καταδίκη” της απόφασης Ερντογάν να κάνει την αγ. Σοφία τέμενος, γιά φτηνή ”εσωτερική κατανάλωση”

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (10 Ιουλίου ’20), γιά μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε (μουσουλμανικό) τέμενος, ήταν αναμενόμενη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, είναι συνεπής και ότι λέει το κάνει. Φαίνεται ότι είχε ενημερώσει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία, αν κρίνουμε από την ήπια και καθυστερημένη λεκτική ”καταδίκη” της απόφασης από τον Κυρ. Μητσοτάκη, γιά φτηνή ”εσωτερική κατανάλωση”.

Κι ενώ όλοι περιμέναμε μία ουσιαστική αντίδραση της Ελλάδας, ”γιά την τιμή των όπλων”, διαβάσαμε το ίδιο κείμενο σε όλα τα χορτασμένα ”μένουμε σπίτι” ΜΜΕ Ελλάδας, όργανα της κυβερνητικής προπαγάνδας, με τίτλο: «Τζαμί η Αγιά Σοφιά: Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο». Διαβάζοντας, περιμέναμε να δούμε με ποιούς είχε ”διεθνείς τηλεφωνικές επαφές” ο πρωθυπουργός, αλλά με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είχε μόνο με τον… πατριάρχη Βαρθολομαίο. Την επόμενη ημέρα, ο πρωθυπουργός, πήγε στην Κέρκυρα. Ουδεμία αναφορά εκεί γιά Αγία Σοφία. Μόνο γιά επενδύσεις. Eπικοινώνησε, τηλεφωνικά και με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και μισής Ελλάδος, Ιερώνυμο

Δύο ημέρες αργότερα (12 Ιουλίου ’20) τα ίδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Ομιλεί γιά Τουρκία και ”μέτρα”, αλλά όχι γιά Αγία Σοφία: «Δένδιας: Αν η Ευρώπη δεν αποτρέψει την τουρκική προκλητικότητα, δεν θα της αρέσει καθόλου αυτό που θα συμβεί», δίνοντας έμφαση σε ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη κλπ. «Οι κυρώσεις αυτές (σ.σ. στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) δεν θα αφορούν την Αγιά Σοφία, εκεί η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει, να υπάρξει πρωτοβουλία της ΕΕ, της UNESCO, του ΟΗΕ… είναι κίνδυνος να θεωρήσουμε ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι ζήτημα ελληνοτουρκικό. Δεν είναι τέτοιο, δεν είναι καν ζήτημα ευρωτουρκικό… Θα ήταν παγίδα να το θεωρήσουμε ελληνοτουρκικό ζήτημα».

Στις 6 Ιουλίου ’20, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (Βαρβιτσιώτης), δήλωσε ότι ”δεν θα τολμήσει ο κ. Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί”.

Κατά συνέπεια, αφού γιά την Ελλάδα και την κυβέρνησή της, η υπόθεση Αγία Σοφία δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, ούτε ευρωτουρκικό, το ”βουλώνουμε” και τέλειωσε η υπόθεση. Και πάμε γιά άλλα, τα προσφιλή μας: Βοσκοτόπια Καλογρίτσα, στημένες δημοσκοπήσεις υπέρ ”Μωϋσή/Ηρακλή Μητσοτάκη”, λαμογιές Παππά κλπ.

Το γεγονός ότι δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις από πλευράς Ελλάδας, ήταν αναμενόμενο. Υπήρξαν μόνο ”κούφιες” λεκτικές ”καταδίκες”, γιά εσωτερική κατανάλωση, από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Και 48 ώρες αργότερα, όλα σχεδόν ξεχάστηκαν.

Είναι αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι τα χορτασμένα ΜΜΕ του ”μένουμε σπίτι”, αντί να θέσουν προ των ευθυνών τους, τους δουλοπρεπείς ‘Ελληνες πολιτικούς (πρωθυπουργό-κυβέρνηση και αρχηγούς κομμάτων), βάζουν μπροστά τις δήθεν ”διεθνείς αντιδράσεις”. Π.χ. την άνοστη ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, που αναφέρει ότι «η τουρκική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της πρόσβασης στην Αγία Σοφία για όλους τους επισκέπτες και ανυπομονούμε να ακούσουμε τα σχέδιά της για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει προσβάσιμη χωρίς εμπόδια σε όλους». Επίσης, την ανακοίνωση δύο Αμερικανών γερουσιαστών, που έντεχνα ”βαφτίζεται” ως ”έντονη αντίδραση” της… Γερουσίας και μία χλιαρή ανακοίνωση του προεδρικού υποψήφιου Τζο Μπάϊντεν που καλεί τον Ερντογάν να… επαναφέρει το καθεστώς μουσείου γιά την Αγία Σοφία, ευελπιστώντας σε ψήφους και χρήμα αφελών Ελληνοαμερικανών. Υπήρξαν και Ευρωπαίοι ηγέτες, που έκφρασαν την ”λύπη” τους.

Τα ΜΜΕ Ελλάδας, απλά κάνουν επιθέσεις στον Ερντογάν γιά την απόφασή του.

”Ανυποχώρητος, αδίστακτος ο Ερντογάν” κλπ. Μα ο πρόεδρος της Τουρκίας προωθεί τα συμφέροντα της χώρας του, άσχετα αν δεν μας αρέσει. Τα δικά μας, ποιοί τα προωθούν;;;

Ο πρωθυπουργός, του ”να τα βρούμε με την Τουρκία δίνοντας νησάκια, γιά να σώσουμε μεγαλύτερα και να ‘χουμε την ησυχία μας” (όπως προπαγανδίζει, γιά λογαριασμό του, η αδελφή του) ή το θλιβερό υπουργείο Εξωτερικών;;;

Εξυπακούεται -ήταν αναμενόμενο- ότι ο φιλοχρήματος πατριάρχης Βαρθολομαίος, το ”βούλωσε”. Μόνο ο πατριάρχης Μόσχας αντέδρασε. Υπήρξε και μία ”καταδίκη” από την επαρχιακή Σύνοδο του αρχιεπίσκοπου ΗΠΑ, Ελπιδοφόρου, ήπια και -κατά την εκτίμησή μας- κατώτερη των περιστάσεων, που επικεντρώνεται στην ”προστασία πατριάρχη και πατριαρχείου”.

Aξίζει να αναφερθεί και η ”πατριωτική” δήλωση του γεν. πρόξενου της Ελλάδας στην Νέα Υόρκη Κων/νου Κούτρα, στην τελετή αποφοίτησης (11 Ιουλίου) στο Λύκειο Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια: «Συνέβη κάτι τρομερό χθες. Μιλάμε για μια βεβήλωση, μια ιεροσυλία, του παγκοσμίου συμβόλου της Ορθοδοξίας. Μιλάμε για προσβολή στον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Μιλάμε για προσβολή στον πολιτισμένο κόσμο. Μιλάμε για προσβολή στην Δύση, την Ευρώπη, την χριστιανοσύνη, στις αξίες».

Το υπουργείο του, ούτε ως ”ελληνοτουρκικό ζήτημα” θεωρεί την υπόθεση Αγίας Σοφίας και ο πρόξενός του ομιλεί -γιά εντυπωσιασμό αφελών- γιά ”προσβολή στον ελληνισμό”. Αν είναι ”προσβολή στον Ελληνισμό” και αντιμετωπίζεται με εντυπωσιακή αδιαφορία από την κυβέρνηση και ειδικά από το υπουργείο Εξωτερικών, τότε ακόμα και οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.

Αξιοσημείωτες και οι ”αντιδράσεις” δύο ”παραγόντων” Ομογένειας ΗΠΑ:

– Ο Στέφανος Τσερπέλης, ‘Αρχων του Πατριαρχείου, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Καθεδρικού Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Η Πόλις εάλω! Νιώθω μια μεγάλη οδύνη μέσα στη ψυχή μου και αισθάνομαι σαν να έπεσε η Κωνσταντινούπολη για δεύτερη φορά». Ναι, αβάσταχτη η οδύνη, αφού ”η Πόλις εάλω”. Πόλις, είναι η… Αγία Σοφία.

– Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, είπε «σαν να μην έφτανε ο πόνος που βιώνουμε τόσους αιώνες με την άλωση της Κωνσταντινούπολης, έρχεται τώρα κι ένα καινούργιο πλήγμα για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας και το Ελληνικό Εθνος, της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Αβάσταχτος ο πόνος του, γιά αιώνες, ειδικά τώρα με το ”πλήγμα γιά το Ελληνικό ‘Εθνος”. Και ενώ εμείς αντέχουμε τα κατά καιρούς χαζά του, αυτός, πως να αντέξει τον ”πόνο”;;; Και αγανακτισμένος, ως πολιτικάντης, ”στολίζει” τον Ερντογάν.

Σημ. 1: ”Η Επαρχιακή Σύνοδος Αρχιεπισκοπής Αμερικής, καλεί τους ομογενείς να υψώσουν το ανάστημα για την Αγία Σοφία”. Καλά, ότι πείτε. Η Ομογένεια, ούτε σας λαμβάνει υπόψην. Είστε αναξιόπιστοι της κονόμας-αρπαχτής, διαφθοράς, διαπλοκής, διακρίσεων κ.ά.. Πορευτείτε με τους… ”άρχοντες πατριαρχείου” και τον… Αντώνη (Διαματάρη). Την Ομογένεια, την χάσατε οριστικά.

Σημ. 2: Το Καστελόριζο, είναι μακριά;;;

+ O Βορείου και Νοτίου Aμερικής, Καλάμιος

.