Είναι προφανές πως το θέμα του ORUC REIS αποτελεί μια πρώτη βολιδοσκόπηση για τις αντιδράσεις της Ελλάδας αλλά και του λεγόμενου διεθνούς παράγοντα (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία

23 Ιουλίου 2020

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, δεν δείχνει να είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας, ένα θερμό επεισόδιο. Αυτό γιατί μέχρι σήμερα, μέσω της καταναγκαστικής πολιτικής και της απειλής χρήσης βίας, η γείτονα έχει αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό θα δοκιμάσει, ενδεχομένως, και με την Ελλάδα.

Εκτιμάται, λοιπόν, πως η Τουρκία, σε πρώτη φάση, θα εξετάσει τις αντοχές και την αποφασιστικότητα της Ελλάδας με μεγάλη προσοχή, κλιμακώνοντας τις ενέργειές της ανάλογα με τα γεγονότα. Βέβαια δεν πρέπει ποτέ να αποκλειστεί το όποιο ατύχημα-απρόοπτο, από το οποίο θα πυροδοτηθεί σύγκρουση.

Υπό νορμάλ, όμως, συνθήκες, από το να προκαλέσει ανοικτά την Ελλάδα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην οποία βρίσκονται πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις, πιθανόν η Άγκυρα να αρχίσει σεισμικές έρευνες, αν αρχίσει, σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, την οποία έχει συμπεριλάβει στην NAVTEX που εξέδωσε, σε αντίθεση με την αιγυπτιακή, την οποία απλά αγγίζει, θέλοντας να εκφοβίσει το Κάιρο και να μην προχωρήσει σε οριοθέτηση με την Αθήνα.

Στην περίπτωση, όμως, απουσίας ισχυρής διεθνούς αντίδρασης και αποφασιστικότητας εκ μέρους της Ελλάδας, τότε η Άγκυρα ίσως προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το κενό.

Εντούτοις, η προκλητικότητα του Ερντογάν δεν πρέπει να ταυτίζεται με την παραφροσύνη. Δεν είναι τρελός ή παράφρων. Ο «Σουλτάνος» και οι ισλαμιστές του γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως απέναντί τους δεν βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας ή ο Χάφταρ, αλλά η Ελλάδα. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, και οι δύο πλευρές θα υποστούν απώλειες.

Η διαφορά, ωστόσο, είναι πως η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της αξιοπρέπεια. Αντίθετα, το ισλαμικό καθεστώς στην Τουρκία μπορεί να αντέξει τους εσωτερικούς και διεθνείς κλυδωνισμούς των απωλειών που θα υποστεί μετά και από το στραπάτσο στον Έβρο;

Στην ελληνική κυβέρνηση, πάντως, αναμένουν ότι τις επόμενες 12 ημέρες, μέχρι τις 2 Αυγούστου, θα εξελιχθεί ένας ιδιότυπος πόλεμος νεύρων από την τουρκική πλευρά και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

 

Η κατάσταση είναι σχεδόν εκρηκτική, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε αναμονή.

Η κατάσταση είναι σχεδόν εκρηκτική, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε αναμονή. Τις εξελίξεις φαίνεται πως θα κρίνουν τα επόμενα βήματα που θα επιλέξει να ακολουθήσει η Άγκυρα, η οποία έχει εκδόσει παράνομη NAVTEX, με το μεγαλύτερο μέρος της “δεσμευμένης έκτασης” βρίσκεται εντός ελληνικής ΑΟΖ.

Το ωκεανογραφικό Oruc Reis φαίνεται πως μέχρι αυτή την ώρα παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, ενώ πληροφορίες νωρίτερα, έκαναν λόγο για συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Όπως ανέφερε ο Χρίστος Χαραλάμπους, αρχισυντάκτης του ΣΙΓΜΑ, το σημείο για το οποίο εξέδωσε navtex η Τουρκία, είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένο και εφάπτεται του τριεθνούς σημείου, το σημείο καμπής για ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου και σημεία που αφορούν στην Αίγυπτο. 

Δεν είναι καθόλου απομακρυσμένο το σενάριο, όπως σημείωσε, εάν συνεχιστεί η αποφασιστική στάση της Ελλάδας σε θέματα αποτροπής, η Τουρκία να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες σε περιοχή η οποία αφορά στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

.