Εκείνοι που στοχεύουν το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που συμμετέχει στις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο COVID-19 στον κόσμο.

17 Νοεμβρίου 2020

Η μη στρατιωτική εγκατάσταση της Ρωσίας που είναι μαύρη λίστα είναι το Κρατικό Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας στη Μόσχα.

Οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς “μαύρης λίστας” σε τρεις ρωσικές στρατιωτικές και μη στρατιωτικές επιστημονικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενες την εικαζόμενη συμμετοχή τους στην έρευνα χημικών και βιολογικών όπλων.

Εκείνοι που στοχεύουν το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ περιλαμβάνουν μια εγκατάσταση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας που συμμετέχει στις προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει το πρώτο εμβόλιο COVID-19 στον κόσμο.

Σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου στο Ομοσπονδιακό Μητρώο, το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου δήλωσε ότι συμπεριελήφθη σε μαύρη λίστα 60 οντοτήτων στη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ελβετία και αλλού. Ανέφερε ότι οι δραστηριότητές τους ήταν «αντίθετες προς τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας ή εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών».

Επισήμως, η κίνηση επιβάλλει νέους περιορισμούς αδειοδότησης σε εταιρείες των ΗΠΑ που επιδιώκουν να συνεργαστούν με τις εταιρείες στη μαύρη λίστα στη Ρωσία ή αλλού.

Τα μέτρα θεωρούνται λιγότερο αυστηρά από άλλα προγράμματα κυρώσεων των ΗΠΑ, όπως οι πιο γνωστές οικονομικές κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αναμένεται να έχει αποτρεπτική επίδραση σε εταιρείες που διαφορετικά θα μπορούσαν να κάνουν μελλοντικές συναλλαγές με τις οντότητες με τη μαύρη λίστα.

Οι ρωσικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα περιλαμβάνουν το 33ο Κεντρικό Ινστιτούτο Έρευνας και Δοκιμών του Υπουργείου Άμυνας, κοντά στο Saratov, καθώς και το 48ο Ινστιτούτο Κεντρικής Έρευνας και τις εγκαταστάσεις του στο Yekaterinburg και το Sergiyev Posad.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το 48ο Κεντρικό Ινστιτούτο Ερευνών συνεργάζεται με μια άλλη μη στρατιωτική εγκατάσταση, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Gamaleya για την Επιδημιολογία και τη Μικροβιολογία, στην ώθηση της Ρωσίας να αναπτύξει ένα εμβόλιο κοροναϊού.

Το 48ο Κεντρικό Ινστιτούτο Ερευνών ήταν όπου δύο ομάδες εθελοντών, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού στρατολογημένου προσωπικού, έλαβαν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους τον Ιούνιο στο πλαίσιο του ρωσικού προγράμματος ανάπτυξης εμβολίων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ενέκρινε ένα εμβόλιο.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και αποτελεσματικό. Ωστόσο, η Ρωσία δεν δημοσίευσε δημόσια δεδομένα σχετικά με τις περιορισμένες δοκιμές της σε ανθρώπους.

Ιατροί εμπειρογνώμονες έχουν εκφράσει σκεπτικισμό και ανησυχία για τους ισχυρισμούς του Πούτιν, επειδή το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει περάσει από κρίσιμες δοκιμές Φάσης III σε χιλιάδες ανθρώπους – ένα απαραίτητο βήμα για να διασφαλιστεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για ευρεία διανομή.

Το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Gamaleya δεν περιλήφθηκε στη μαύρη λίστα.

Η μη στρατιωτική μονάδα της Ρωσίας που είναι μαύρη λίστα είναι το Κρατικό Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη του στρατιωτικού νευρικού πράκτορα γνωστού ως Novichok.

Το Novichok χαρακτηρίστηκε από τις βρετανικές αρχές ως τοξίνη που χρησιμοποιήθηκε στην σχεδόν θανατηφόρα δηλητηρίαση του Ρώσου διπλού πράκτορα Sergei Skripal το 2018 και της κόρης του, Γιούλια.

Δύο ρωσικοί πράκτορες στρατιωτικών πληροφοριών κατηγορήθηκαν από τη βρετανική αστυνομία για τη διάπραξη της επίθεσης Μια βρετανική γυναίκα πέθανε επίσης μετά την τυχαία έκθεση της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση δηλητηρίασης εναντίον των Skripals.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στη σελίδα στο Facebook της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, ο πρέσβης Ανατόλι Αντόνοφ απέρριψε τους ισχυρισμούς στην ανακοίνωση της μαύρης λίστας του Υπουργείου Εμπορίου.

“Φαίνεται συγκεχυμένο για εμάς. Ειδικά επειδή δεν παρουσιάστηκαν αποδεικτικά στοιχεία. Χρησιμοποιούνται γνωστοί αόριστοι όροι όπως” υπάρχει εύλογη αιτία να πιστέψουμε “, δήλωσε ο Αντόνοφ. “Θα θέλαμε να λάβουμε κάποιες διευκρινίσεις από τους συναδέλφους μας σχετικά με αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς”.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία είχαν προηγουμένως μερικά από τα μεγαλύτερα οπλοστάσια χημικών όπλων στον κόσμο και και τα δύο καταστρέφουν σταδιακά τα αποθέματά τους, αν και οι ειδικοί λένε ότι η διαδικασία ήταν αργή.

Οι άλλες ξένες εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα από το Υπουργείο Εμπορίου φέρεται να εμπλέκονται σε δραστηριότητες όπως παράνομη αποστολή ανταλλακτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Ιράν, πραγματοποίηση “μη προστατευόμενων πυρηνικών δραστηριοτήτων” και βοηθώντας την Κίνα να κατασκευάσει νησιωτικές δομές προκειμένου να προβεί σε εδαφικές αξιώσεις για αμφισβητούμενα ύδατα του Νότου Θάλασσα της Κίνας.

.