Οι διαδραματιζόμενες εξελίξεις στην Attica bank δεν έχουν προηγούμενο.Η μια διοικητική κρίση διαδέχεται την άλλη

12 Νοεμβρίου 2020


Οι “σκελετοί” της και ο… Πανταλάκης διώχνουν τους πρόεδρους της τον έναν μετά τον άλλον. Μια τράπεζα που έχει γίνει κουφάρι χωρίς αποθεματικά αλλά… με τον Στουρνάρα προστάτη του χάους! Τεράστια ερωτήματα για την τοποθέτηση του Μακέδου ως νέου πρόεδρου.

Του Άρη Σπίνου Οι διαδραματιζόμενες εξελίξεις στην Attica bank δεν έχουν προηγούμενο.Η μια διοικητική κρίση διαδέχεται την άλλη. Οι ευθύνες είναι τεράστιες.

Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Προέδρου της Attica bank Κώστα Μητρόπουλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Attica bank Θεόδωρο Πανταλάκη για την ανυπαρξία στρατηγικής και για την ανάγκη για κεφάλαια, οδήγησαν στην ίδια επαναλαμβανόμενη τοξική εικόνα.

Να θυμίσουμε ότι Πρόεδρος στην Attica Bank στο παρελθόν, ήταν ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, διαφώνησε με τον Πανταλάκη για την στρατηγική της τράπεζας, έστειλε πόρισμα εσωτερικού ελέγχου στην δικαιοσύνη για το πώς χρηματοδοτούσε η Attica bank τις επιχειρήσεις Καλογρίτσα 119 εκατ δάνεια με μόλις 3,5 εκατ εξασφαλίσεις… και η κατάληξη ήταν ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ να ζητήσει την παραίτηση Ρουμελιώτη, ο οποίος ήταν πρώην Υπουργός και εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ.

Εν συνεχεία προτάθηκε ο Κώστας Μητρόπουλος ο οποίος ήταν και Πρόεδρος στην PQH η οποία διαχειρίζεται και τις bad bank τις παλαιές κακές τράπεζες Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Την PQH την ελέγχει η ΤτΕ και στην πράξη αποτελεί ένα από τα πιο αποτυχημένα μοντέλα διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.

Ο Μητρόπουλος Πρόεδρος, ο Πανταλάκης Διευθύνων Σύμβουλος και ο Βαρθολομαίος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και στην μέση ο Μακέδος ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο.

Ξανά Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ήρθαν σε ρήξη και η Attica Bank πάλι με εντολή Στουρνάρα ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου Κώστα Μητρόπουλου ενώ… ουδεμία ευθύνη φέρει για το χάος που επικρατεί διοικητικά στην Attica bank o Διευθύνων Σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης.

Στην Attica bank κατά ένα παράξενο τρόπο ευθύνονται όλοι οι άλλοι αλλά ποτέ ο διευθύνων σύμβουλος.

Η Attica bank έχει αλλάξει δύο Προέδρους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εγείρεται μείζον θέμα, έχει ευθύνη για το διοικητικό χάος ο Πανταλάκης;

Με ποιο τρόπο παρεμβαίνει η ΤτΕ και καλύπτει συνεχώς τον διευθύνοντα σύμβουλο αδειάζοντας τους Προέδρους;

Είναι προφανές ότι ο Στουρνάρας φέρει προσωπική ευθύνη για το συνεχές φιάσκο, τον συνεχή διασυρμό στην Attica Bank.

Η Attica bank καρκινοβατεί, έχει ξεκινήσει διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου εδώ και 1,5 χρόνο χωρίς αποτέλεσμα ενώ η τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια… χθες.

Ο Στουρνάρας έχει προσωπική ευθύνη για αυτή την αποτυχία… για μια ακόμη αποτυχία.

Μπορεί ο Μακέδος να είναι Πρόεδρος της Attica bank;

Και ενώ το φιάσκο επαναλαμβάνεται το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank αποφάσισε Πρόεδρος της Attica bank να οριστεί – προσωρινά – ο Κωνσταντίνος Μακέδος Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ του Ταμείου Μηχανικών.

Χωρίς καμία τραπεζική γνώση ή κατάρτιση, όντας Πρόεδρος ενός Ταμείου που παρέχει πιστώσεις και εγγυήσεις σε μηχανικούς και κατασκευαστές, εξελέγη Πρόεδρος στην Attica Bank.

Μπορεί Πρόεδρος Ταμείου, που είναι και ο βασικός μέτοχος της Attica bank να είναι Πρόεδρος… της τράπεζας και ταυτόχρονα να είναι και επικεφαλής ιδιωτικής εταιρίας Μελετών για έργα, ταυτόχρονα το ΤΣΜΕΔΕ να χορηγεί πιστώσεις και να παρέχει εγγυήσεις και η Attica bank να κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα;

Προφανώς και εγείρεται θέμα θεσμικότητας και καταλληλότητας.

.