Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο στη Λιβύη Ευρωπαίοι Αμερικανοί κάνουν ότι δεν γίνεται

29 Δεκεμβρίου 2020

Η Τουρκία σπάει το εμπάργκο στη Λιβύη Ευρωπαίοι Αμερικανοί κάνουν ότι δεν γίνεται

Η Γαλλία κάλεσε απροσδόκητα για πολλούς, όλα τα αντιμαχόμενα κόμματα στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και να απέχουν από κάθε εχθρική πράξη. Όλα αυτά μέσω του γαλλικού ΥΠΕΞ με κάθε επισημότητα.

Η απάντηση της Άγκυρας ήρθε άμεσα με δύο ακόμα πτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με προορισμό την Λιβύη σήμερα.

Πρόκειται για δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη Airbus A400M (κωδ. 16-0055 / 17-0078 – διακριτικό TUAF221 / 222) που αναχώρησαν από την αεροπορική βάση στο Ικόνιο προσγειώθηκαν στην Al-Watiya σήμερα το πρωί μεταξύ 10:00 και 11:00.

Το πρώτο Airbus A400M (κωδ. 16-0055 – διακριτικό TUAF220) επέστρεψε στην Τουρκία αφού αναχώρησε από την Al-Watiya στις 12:00 μμ. σήμερα. Ταυτόχρονα η Τουρκία αναπτύσσει ραντάρ και συστήματα Hawk στο Λιβυκό έδαφος!

Ενώ έχουμε αυτές τις εξελίξεις, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παράσχουν ανελλιπώς στον λιβυκό πολεμικό ναυτικό υπό την ηγεσία της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ειδική εκπαίδευση πέντε εβδομάδων στον υποβρύχιο πόλεμο, σύμφωνα και με το τουρκικό υπουργείο άμυνας.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μέρος της δέσμευσης της Τουρκίας προς τη Λιβύη βάσει συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα για τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης, στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής κατάρτισης, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ των δύο χωρών.

Συγχρόνως η τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει την ανάπτυξη μιας ελαφρού τύπου τορπίλης (LWT) με την ονομασία Okra για την αντικατάσταση των αμερικανικών τορπιλών MK46 και MK54 LWTs.

Ο πρόεδρος της (SSB) Ismail Demir ανακοίνωσε την έναρξη της κατασκευής της τορπίλης 324 χιλιοστών για την κάλυψη των αναγκών του τουρκικού ναυτικού.

Η τουρκική εταιρεία Roketsan που θα κατασκευάσει την τορπίλη, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι το σχέδιο Orka ξεκινά για να διασφαλίσει την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας», μια περιοχής που αναφέρεται ως μέρος των θαλασσίων αξιώσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τορπίλη Orka θα υποστηρίξει διαφορετικές πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών ναυτικής περιπολίας αρχικά, και αργότερα μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων (UAV).

Το σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” και τα τουρκικά drone που θα εκτοξεύουν τορπίλες αποσκοπούν στην “νομιμοποήση” του τουρκολιβυκού μνημονίου που αφορά το φανταστικό σενάριο κοινής ΑΟΖ Λιβύης-Τουρκίας.

.