Γιώργος Κασαπίδης ζητά, πλέον παρέμβαση εισαγγελέα. Σε έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε, Ο ΕΟΔΥ ετεροχρονισμένα κρούσματα κορονοϊού από τον Νεοέμβριο του 2020.

14 Ιανουαρίου 2021

Ο ΕΟΔΥ τα έκανε μπάχαλο στην Κοζάνη: Οσμή σκανδάλου με καταγραφές κρουσμάτων

Αυξημένος είναι πλέον ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών ή και συλλογικής ανυπακοής στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας λαθών, που επιβαρύνουν την κατάσταση, εντείνοντας και παρατείνοντας την ισχύ των μέτρων.

Οσμή σκανδάλου αποπνέει ένα ακόμη περιστατικό ετεροχρονισμένης καταγραφής πολλαπλάσιων από τα ημερήσια κρουσμάτων στην Κοζάνη, τη στιγμή που η περιοχή ολόκληρη παραμένει επί τρεις εβδομάδες σε αυστηρό lockdown. Ήδη ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ζητά, πλέον παρέμβαση εισαγγελέα. Σε έκτακτη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι εμφανίστηκαν στις χθεσινές και προχθεσινές ανακοινώσεις ετεροχρονισμένα κρούσματα κορονοϊού από τον Νεοέμβριο του 2020.

Στην Κοζάνη, από καιρό τώρα, υπήρχαν καταγγελίες για την προβληματική διαδικασία καταγραφής, ταυτοποίησης και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, καθώς και την εισαγωγή τους στο σύστημα. Ήδη από το δεύτερο lockdown και πριν ενταθούν τα μέτρα, τοπικοί παράγοντες διαμαρτύρονταν για ανακρίβειες και έθεταν ζήτημα αναδρομικής καταγραφής και ετεροχρονισμένης ηλικιακής ταυτοποίησης κρουσμάτων.


Οι καταγγελίες αυτές φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται το τελευταίο 24ωρο, καθώς από τα 50+ κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, αποδεικνύεται ότι τα 30 αφορούσαν συρροές και καταγραφές του Νοεμβρίου του 2020. Όπερ σημαίνει ότι όχι μόνο καταγράφηκαν ετεροχρονισμένα, στρεβλώνοντας την εικόνα, αλλά πλέον δεν ήταν καν ενεργά.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο, ούτε μεμονωμένο. Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει κενά, ανακρίβειες και πρακτικές που θολώνουν την εικόνα των επιδημιολογικών εκθέσεων του ΕΟΔΥ. Σε μπαράζ δημοσιευμάτων του, το ζήτημα της ανακριβούς, προβληματικής και πολλές φορές διπλής καταγραφής ανέδειξε και το Βήμα.

Αν και το θέμα της Κοζάνης γίνεται προσπάθεια να ελεγχθεί κομματικά, καθώς οι τοπικοί άρχοντες πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, εν τούτοις εμπορικοί σύλλογοι και αντιπολίτευση συζητούν ακόμα και προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Τί συνέβη στην Κοζάνη

Όπως αναφέρει το kozani.gr και επιβεβαιώνεται ανεξάρτητα από τοπικούς παράγοντες και πηγές στον ΕΟΔΥ, σήμερα αποκαλύφθηκε ότι 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΠΕ Κοζάνης προέρχονται από καταγραφές στις 12 Νοεμβρίου του 2020.

Η εξόφθαλμη αυτή ανακρίβεια διαφοιροποιεί ουσιωδώς τους δείκτες θετικότητας, εξάπλωσης και πυκνότητας κρουσμάτων στον πληθυσμό, δίνοντας την αίσθηση για ξέσπασμα νέου κύματος.

Όπως αναφέρεται σε πληθώρα δημοσιευμάτων και διασταυρώνεται από τοπικούς παράγοντες, τα κρούσματα αυτά καταχωρήθηκαν χθες από τον Νοέμβρη και σήμερα προστέθηκαν στον αριθμό των κρουσμάτων της ΠΕ Κοζάνης που ανέρχονται σε 15!

Ειδικότερα, τα χθεσινά κρούσματα ήταν 2 στην Σιάτιστα, 7 στην Κοζάνη και 4 στην Πτολεμαΐδα. Σε αυτά όμως προστέθηκαν ως… δια μαγείας ακόμη 38 κρούσματα, τα οποία προέρχονται από τον Δήμο Εορδαίας και αντί να δηλωθούν στις 12 Νοεμβρίου δηλώθηκαν χθες.

Ζήτημα αξιοπιστίας

Η αναδρομική καταγραφή είναι πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον από τον ΕΟΔΥ και δεν είναι ποτέ σαφές από πότε είναι τα κρούσματα που ενσωματώνονται στον γενικό αριθμό ή στην ηλικιακή κατανομή.

Αυτό που συνέβη στην Κοζάνη έχει συμβεί σε πολλές ακόμα περιοχές και ως εκ τούτου στατιστικά στοιχεία που αξιολογούνται στη λήψη αποφάσεων δεν είναι μόνο ελλιπή αλλά ενίοτε, και εν γνώσει των ειδικών, τροποποιημένα.

Αν μάλιστα εξεταστούν προσεκτικά οι χρονικές στιγμές στις οποίες παραλείφθηκε η εσνωμάτωση των κρουσμάτων και αυτή που επελέγη να δηλωθούν, τότε η κατάσταση περιπλέκεται έτι περαιτέρω.

Όταν τα κρούσματα παραλείφθηκαν επιχειρείτο να δοθεί εικόνα ότι το lockdown που είχε μόλις αρχίσει αποδίδει καρπούς. Τώρα, η κυβέρνηση συζητά δημοσίως την προοπτική επανεκκίνησης της οικονομίας, ενώ παράλληλα επιβάλλει κατά τόπους αυξημένα μέτρα. Συνεπώς, φαίνεται ότι επιχειρείται με αυτό τον τρόπο να δικαιολογηθεί η αυστηρότητα στην επιβολή και τήρησή τους.

Τέτοιες εξελίξεις διαρρηγνύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης όχι μόνο μεταξύ κοινωνίας και κυβέρνησης, αλλά και με την επιστημονική κοινότητα. Η αποσύνδεση αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία καταστάσεις.crisismonitor.gr

.