Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας ενισχύθηκαν με αφορμή την πιθανότητα πολέμου με την Ρωσία ακόμα πιο πολύ, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή στην Μόσχα.

31 Μαρτίου 2021

Οι σχέσεις μεταξύ Κιέβου και Άγκυρας ενισχύθηκαν με αφορμή την πιθανότητα πολέμου με την Ρωσία ακόμα πιο πολύ, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή στην Μόσχα.

Ουκρανία και Τουρκία αναπτύσσουν ενεργά συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής βοήθειας. Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι δεν αναγνωρίζει την Κριμαία ως ρωσική επαρχία επίσημα. Η Άγκυρα είναι επίσης έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Εάν όμως οι Τούρκοι παρέμβουν στην επικείμενη πολεμική σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας, η κατάσταση μπορεί να είναι διφορούμενη για όλους τους συμμετέχοντες”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.

Για αυτό και ο Ουκρανός Α/ΓΕΣ στρατηγός Oleksandr Syrsky, επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία τον Τούρκο ομόλογο του στο τουρκικό επιτελείο στην Άγκυρα.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Ουκρανός αρχηγός του στρατού ζήτησε πολλά παραπάνω από την Τουρκία, μαζί με την αποστολή μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, καθώς και την παρουσία Τούρκων επιτελών αξιωματικών με εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις, ειδικά του Ναγκόρνο και της Συρίας.

Είναι προφανές, πως η επίσκεψη δεν είναι τυχαία, την στιγμή μάλιστα που λαμβάνουν χώρα στο Ντονέτσκ.

Σίγουρα η Τουρκία έχει προμηθεύσει με επιπλέον παρτίδα Bayraktar την Ουκρανία, με το Κίεβο όπως φαίνεται να θέλει και άλλες ενισχύσεις.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι με την υποστήριξη της Τουρκίας, η Ουκρανία θα μπορέσει να κτυπήσει καίρια τους Ρωσόφωνους. Είναι επίσης πολύ πιθανό οι Ρωσόφωνοι να υποστηριχθούν από τη Ρωσία εάν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ξεκινήσουν επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Εδώ και λίγες ημέρες, νέες παρτίδες στρατιωτικού εξοπλισμού έχουν παραδοθεί στους Σχηματισμούς και τις Μονάδες των ρωσόφωνων ανταρτών.

Η Ρωσία όμως συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις παραμεθόριες περιοχές, οι οποίες δεν ελέγχονται από την Ουκρανία, για την προμήθεια όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Την ίδια στιγμή έχει γίνει γνωστό ότι και οι ΗΠΑ στέλνουν θωρακισμένα οχήματά στους Ουκρανούς με στόχο το Ντονέσνκ.

Σύμφωνα με πηγές ο αμερικανικός στρατός ενισχύει περαιτέρω τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στέλνοντας θωρακισμένα οχήματα. Έτσι, πριν από λίγες ώρες, δημοσιεύθηκε μια φωτογραφία που δείχνει αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα που παραδόθηκαν από τον ουκρανικό στρατό στο λιμάνι της Οδησσού.

.