Η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα μετά τη Βουλγαρία, όπως μαρτυρά η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

4 Απριλίου 2021

Η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα μετά τη Βουλγαρία, όπως μαρτυρά η Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Η Ελλάδα «κατηφόρισε» από την 59η θέση το 2017 στην 67η το 2018, κάτω από την Κούβα, τη Μαλαισία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και το Βανουάτου.

Από τους 48 βαθμούς «διαφάνειας» που συγκέντρωνε το 2017, η χώρα υποχώρησε στους 45, με τους αναλυτές να τοποθετούν την Ελλάδα στη λίστα με τα κράτη που πρέπει να γίνουν αντικείμενο πιο στενής παρακολούθησης.

Ελλάδα και η βαριά γραφειοκρατεία δημιουργεί προβλήματα στην χώρα.

Το 2018, μία σειρά σκανδάλων υπονόμευσαν τις προσπάθειες κατά της διαφθοράς» τονίζουν οι αναλυτές που κάνουν σαφή αναφορά και στην υπόθεση της Novartis.

Όπως λένε μία από τις υποθέσεις πήγαν πίσω τη μάχη κατά της διαφθοράς ήταν αυτή της ακατάλληλης προμήθειας φαρμάκων από το ελληνικό κράτος, «με πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς να κατηγορούνται για παραβιάσεις

Στην κορυφή της λίστας, ως λιγότερο διεφθαρμένες χώρες με 88 βαθμούς, φιγουράρει η Δανία και η Νέα Ζηλανδία με 87, ενώ με 85/100 στη διαφάνεια ακολουθούν η Φινλανδία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία και η Ελβετία.

Στον αντίποδα, το κράτος με τον πιο διεφθαρμένο δημόσιο τομέα θεωρείται η Σομαλία ενώ ακολουθούν η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα

Η έρευνα αποκαλύπτει την συνεχιζόμενη αδυναμία των περισσότερων κρατών να ελέγξουν σημαντικά την διαφθορά που υποδαυλίζει την κρίση των δημοκρατικών θεσμών παγκοσμίως.

.