Οι γέροντες της μονής εσφιγμένου , μειώθηκαν οι ποινές μετά τη χορήγηση ελαφρυντικού για τους οκτώ μοναχούς…

25 Μαΐου 2021

Δικαστικό ρεπορτάζ, Γράφει ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης.

Οι γέροντες της μονής εσφιγμένου μειώθηκαν οι ποινές μετά τη χορήγηση ελαφρυντικού για τους οκτώ μοναχούς…

Η χορήγηση ελαφρυντικού οδήγησε σε μείωση ποινών για τους οκτώ μοναχούς που κατηγορούνταν για το επεισόδιο με τις βόμβες μολότοφ στο Άγιον Όρος, τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, στις Καρυές.

Ύστερα από προσφυγή στον Άρειο Πάγο, που έγινε δεκτή, για την αναίρεση της δευτεροβάθμιας ποινής, η υπόθεση επέστρεψε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, μόνο όμως ως προς τη χορήγηση ελαφρυντικού.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι, ύστερα από δημόσια συνεδρίαση, αποφάσισαν τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης του σύννομου βίου και υπό αυτές τις συνθήκες οι ποινές κάθειρξης μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Πιο συγκεκριμένα, ο ηγούμενος της Γνήσιας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου κι ένας μοναχός της ίδιας αδελφότητας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 5,5 ετών (ο καθένας), μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως (από κάθειρξη 17 ετών).

Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της συγκεκριμένης αδελφότητας τιμωρήθηκαν έκαστος με φυλάκιση δύο ετών και εννέα μηνών, ποινή η οποία ανεστάλη για τρία έτη. Οι συγκεκριμένοι είχαν καταδικαστεί στην εφετειακή δίκη με κάθειρξη 9,5 ετών.

Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο ακροατήριο και εκπροσωπήθηκαν από τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Με την παραπάνω απόφαση κλείνει ποινικά η υπόθεση των αποκαλούμενων «ιερών μολότοφ».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το επεισόδιο προκλήθηκε, όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν το 2013 να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο (κονάκι) της Μονής, κατ’ εφαρμογήν δικαστικής απόφασης

Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας αδελφότητας Εσφιγμένου

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9909941.pdf

Ελεύθερη Ώρα Γέροντα Μεθόδιο Μονή Εσφιγμένου μίλησε στο Νίκο Βάνη σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στην ψηφιακή μπάντα του Elliniko Fenomeno.

Εμείς απευθύνουμε έκκληση τόσο στο διοικητή του Αγίου Όρους Αθ. Μαρτίνο, όσο και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αποτρέψουν επικείμενη αστυνομική επιχείρηση στη Μονή Εσφιγμένου!

.