Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση, ξεσπάθωσε Πάνος Λασκαρίδης δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα…

20 Μαΐου 2021

Μία συγκλονιστική συνέντευξη παραχώρησε η εμβληματική μορφή της παγκόσμιας ναυτιλίας,

Ο  κ. Πάνος Λασκαρίδης στον ανεξάρτητο δημοσιογραφικό οργανισμό European Investigative Collaboration (EIC) και συγκεκριμένα στην δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο Black Trail η οποία διερευνά τις περιπτώσεις παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας από εφοπλιστές που μένουν ατιμώρητοι.

Το επίμαχο απόσπασμα μάλιστα παρουσιάστηκε στον υπουργό ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με σκοπό να το σχολιάσει.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο κύριος Πάνος Λασκαρίδης λέει τα ακόλουθα (Μετάφραση):

«Αυτό πρέπει να το καταλάβετε καλά. Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την ΙΜΟ ( International Maritime Organisation, η ρυθμιστική αρχή της ναυτιλίας παγκοσμίως), δεν χρειάζονται τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέ**** πάνω στον πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός για αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα.

Γιατί; Γιατί η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα που θα κερδίσει ένας πλοιοκτήτης από την Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα από την Ελλάδα, τίποτα στην Ελλάδα.

Μόνο τα γραφεία τους είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Σκληρές αλήθειες από έναν άνθρωπο που ξέρει την παγκόσμια αλλά και την ελληνική ναυτιλία, όσο ελάχιστοι..

Ο λόγος; Είναι προφανής, η παγκοσμιοποιημένη ναυτιλία δεν εξαρτάται ειδικά από κάποια χώρα, διεκδικεί διεθνώς την αυτονομία της, έχει διασφαλισμένη προνομιακή μεταχείριση, πληρώνει ελάχιστους φόρους, δεν έχει ανάγκη κανένα (ειδικά τη μικρή Ελλάδα), και πιέζει διαρκώς για την απαλλαγή της από αλλαγές κανονισμών και ειδικά τα τελευταία χρόνια για θέματα περιβαλλοντικά.

Ο ίδιος εφοπλιστής όμως (για να είμαστε δίκαιοι) έχει μαζί με τον αδελφό του Θανάση μεγάλη φιλανθρωπική δράση, σημαντικές δωρέες στο Πολεμικό Ναυτικό και πολλά ακόμη.

Ταυτόχρονα δύο αδέλφια πέρα από τη ναυτιλία είναι μεγαλομέτοχοι στην Aegean, μεγάλοι παράγοντες στον ξενοδοχειακό κλάδο (τους ανήκει η Μ. Βρετάνια στο Σύνταγμα, το King George, το Hyatt στη Θεσσαλονίκη κ.α). Οπως δηλαδή και να το δεις το θέμα η δήλωση του Π. Λασκαρίδη είναι ο ορισμός της “είδησης”, ακόμη και στην τραχύτητα της.

Αντίθετα, το τρικάκι των ξένων δημοσιογράφων, να φέρουν σε δύσκολη θέση ένα κυβερνητικό στέλεχος, δείχνοντας του μια δήλωση “χοντράδα” είναι μάλλον φθηνό. Έστω κι έτσι όμως, η εγχώρια αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ ανεβάζουν το ζήτημα και το “παίζουν” έντονα. Και καλά κάνουν γιατί όπως είπαμε αποτελεί είδηση.

.