Το σκάνδαλο ViacomCBS Archegos κρύβεται ο Τζορτζ Σόρος

19 Μαΐου 2021

Το σκάνδαλο ViacomCBS Archegos κρύβεται ο Τζορτζ Σόρος

Ενώ η πώληση της Goldman ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχή Archegos την Παρασκευή 26 Μαρτίου, αναφέρθηκε ευρέως μετά την εκτόξευση μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ευρεία λίστα πελατών, η κίνηση της Morgan Stanley το προηγούμενο βράδυ δεν αναφέρθηκε μέχρι τώρα, επειδή η τράπεζα αντιμετώπισε λιγότερα από μισή ντουζίνα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, επιτρέποντας στις συναλλαγές να παραμείνουν κρυφές.

Οι πελάτες, ένα υποσύνολο των hedge funds μερικές φορές ονομάζονται «στρατηγικές μετοχικών κεφαλαιαγορών», συνήθως δεν έχουν απόψεις σχετικά με τα πλεονεκτήματα των μεμονωμένων μετοχών. Αντ ‘αυτού, θα αγοράσουν τεμάχια μετοχών από μεγάλους κύριους μεσίτες όπως η Morgan Stanley και άλλοι όταν η έκπτωση είναι αρκετά βαθιά, συνήθως για να χαλαρώσετε τις συναλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Αφού οι Morgan Stanley και Goldman πούλησαν τα πρώτα τεμάχια μετοχών με τη συγκατάθεση του Archegos, άνοιξαν οι πύλες. Οι πρώτοι μεσίτες όπως η Morgan Stanley και η Credit Suisse άσκησαν τότε τα δικαιώματά τους σε αθέτηση, κατασχέθηκαν την ασφάλεια της εταιρείας και ξεπούλησαν θέσεις την Παρασκευή, σύμφωνα με τις πηγές.

Σε μια άγρια ​​συνεδρία για μετοχές εκείνη την Παρασκευή στα τέλη Μαρτίου ήρθε μια άλλη συστροφή: Μερικοί από τους επενδυτές hedge fund που είχαν συμμετάσχει στις πωλήσεις της Πέμπτης αγόρασαν επίσης περισσότερα αποθέματα από τη Goldman, τα οποία ήρθαν αργότερα στην αγορά σε τιμές που ήταν 5% έως 20% κάτω από τις πωλήσεις της Morgan Stanley. Ενώ αυτές οι θέσεις ήταν βαθιά υποβρύχια εκείνη την ημέρα, πολλά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Baidu και Tencent, ανέκαμψαν , επιτρέποντας στα hedge funds να ξεφορτώσουν θέσεις για κέρδος.

“Ήταν ένα τεράστιο σύμπλεγμα — πέντε διαφορετικών τραπεζών που προσπαθούσαν να χαλαρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια ταυτόχρονα σε κίνδυνο, χωρίς να μιλούν μεταξύ τους, να διαπραγματεύονται οπουδήποτε οι τιμές ήταν επωφελείς για τον εαυτό τους”, ανέφερε μια πηγή του κλάδου.

Η Morgan Stanley αποχώρησε σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις της Archegos μέχρι την Παρασκευή 26 Μαρτίου, με εξαίρεση μία εκμετάλλευση: 45 εκατομμύρια μετοχές της ViacomCBS , τις οποίες αγόρασε στους πελάτες την Κυριακή, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Η καθυστερημένη διάθεση των μετοχών της Viacom από την τράπεζα προκάλεσε ερωτήσεις και εικασίες ότι διατηρούσε το απόθεμα επειδή ήθελε να κλείσει μια δευτερεύουσα προσφορά που είχε ο Morgan Stanley την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι μερικοί από τους πελάτες hedge fund αισθάνονται λιγότερο ενθουσιασμένοι, η Morgan Stanley δεν είναι πιθανό να τους χάσει στο επεισόδιο Archegos, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κεφάλαια θέλουν πρόσβαση σε μετοχές καυτών αρχικών δημόσιων προσφορών που η Morgan Stanley, ως ο κορυφαίος τραπεζίτης στην αμερικανική βιομηχανία τεχνολογίας

Νίκος Καπλάνης New York

.