ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΥΡΟ

6 Ιουνίου 2021

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΥΡΟ

του Νίκου Ι. Νικολόπουλου

Προέδρου Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Μετά από πέντε περίπου δεκαετίες αποκατάσταση της Δημοκρατίας και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώ ότι είμαστε ώριμοι να διατυπώσουμε υπεύθυνα τα θετικά και τα αρνητικά των εκλογικών συστημάτων και την αναδείξει των εκπροσώπων μας.

Η μέχρι πριν χρόνια διαδικασία των δύο εκλογικών γύρων και της απόλυτης πλειοψηφίας στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, πιστεύω ότι δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για συνεργασίες σε ιδέες, προτάσεις και πρωτοβουλίες.

Μας γυρίζει στην εποχή π.χ. του Δήμαρχου «Φεουδάρχη», όπου επιβάλλει τις απόψεις μέσα από την εκλογική επιτυχία στον 2ο γύρο των εκλογών.

Παράλληλα η απλή αναλογική με την οποία διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν πέτυχαν σύνθεση των απόψεων σε Δημοτικά ή Περιφερειακά Συμβούλια. Απεναντίας σε πολλές των περιπτώσεων υπήρξε και μετά την τελευταία νομοθετική παρέμβαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, είτε αδυναμία διοίκησης, π.χ. Αιγίου, είτε απαξίωση από πλευράς του δημάρχου να εφαρμόσεις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, π.χ. Δήμος Πατρέων για τον Πείρο-Παραπείρο.

Ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ» θεωρώ ότι οι πολίτες, προσδοκούν για την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι διαφορετικό για το μέλλον. Θέλουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποτελέσει το κύτταρο της Δημοκρατίας και το κίνητρο για την τοπική ανάπτυξη του τόπου που σήμερα δεν υπάρχει.

Άρα εκτός των απαραίτητων κονδυλίων που θα πρέπει η κεντρική Κυβέρνηση να παραχωρήσει, μετά τις αρμοδιότητες, θα πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός των δαπανών, έλεγχος και διαφάνεια

Σε πολλές των περιπτώσεων, η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων αλλά και η αποφυγή εκ’ μέρους του Δημάρχου να δώσει της απαραίτητες διευκρινίσεις, εγείρει και ηθικά ζητήματα.

Πιστεύω ότι το ιδανικότερο εκλογικό σύστημα μετά από την μέχρι τώρα εμπειρία που έχουμε, θα ήταν η διεξαγωγή των εκλογών σε ένα γύρο.

Η Δημοτική ή Περιφερειακή Παράταξη που θα ελάμβανε την 1η Κυριακή ποσοστό πάνω από 43%+ και με διαφορά από την δεύτερη παράταξη πάνω από πέντε (5%) ποσοστιαίες μονάδες, ο επικεφαλής να αναδεικνύεται Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης, καταλαμβάνοντας το 50%+1 των Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβούλων.

Σε αντίθετο εκλογικό αποτέλεσμα ο Δήμαρχός ή ο Περιφερειάρχης να εκλέγεται από τα εκλεγμένα μέλη του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποία θα έχουν εκλεγεί με απλή αναλογική, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα και πλαφόν εισόδου στο 1%.

Με την παραπάνω εκλογική διαδικασία ο Δήμαρχος θα συμβολίζει την ενότητα των δημοτών και θα είναι πρόσωπο καταξιωμένο στην κοινωνία. Επίσης θα δοθεί και η δυνατότητα να κατανεμηθούν διοικητικοί ρόλοι και στην αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να δοθεί κίνητρο στους πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά.

Ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες θα πρέπει να δοθούν στα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων και με τους ανάλογος οικονομικούς πόρους, ώστε να επανέλθουμε στο θεμέλιο λίθο της ύπαρξης του Έθνους μας.

.