Έναν Γιάννη Σγουρό χρειάζεται ο ελληνικός λαός. Έντιμο, ηθικό, δημιουργικό.

14 Ιουλίου 2021

Του Παναγιώτη Αποστόλου Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.grwww.egerssi.gr

Διάβαζα στις 3 Ιουλίου 2021 στην Εφημερίδα των Συντακτών:

«…Δύο διακηρύξεις για τις ΜΕΑ σε Φυλή και Σχιστό βγήκαν στον αέρα στις αρχές Ιουνίου από τον ΕΔΣΝΑ, τον διαβαθμιδικό φορέα της Αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιος για τα απορρίμματα της Αττικής. Θεωρητικώς, ο ΕΔΣΝΑ ελέγχεται από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά ο κ. Μαρινάκης όπως και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι οι σχετικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται μονομερώς από τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Έχουν την έγκριση του μεγάρου Μαξίμου.

Όμως, η διακήρυξη επιτρέπει στους μικρότερους συνεργαζόμενους φορείς να δίνουν εκείνοι το “πιστοποιητικό” της εμπειρίας στα σκουπίδια. Και με τον τρόπο αυτό, ο κ. Μαρινάκης κατάλαβε ότι ξεκινά από την ίδια αφετηρία με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, που αποφάσισε να ασχοληθεί και εκείνος με τα απορρίμματα.

Για να αποκτήσει την εμπειρία, ο όμιλος Motor Oil ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε συνεργασία με την εταιρεία Thalis που ασχολείται από τη δεκαετία του ’90 με έργα απορριμμάτων. Μάλιστα, όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη συνεργασία, τα μέσα ενημέρωσης του Β. Μαρινάκη σχολίασαν ότι αυτό έγινε με μεγάλο κόστος για τον Β. Βαρδινογιάννη.

Αντιστοίχως είχε σχολιαστεί και το κόστος με το οποίο ο Β. Μαρινάκης είχε αποκτήσει το 6% της ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή.

Ταυτόχρονα, ο Μυτιληναίος φέρεται να ετοιμάζει πρόταση μαζί με την εταιρεία “Μεσόγειος”, που έχει επίσης εμπειρία από την εποχή που τα μόνα έργα απορριμμάτων ήταν οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Στη “Μεσόγειο”, που ελέγχεται από τον Διον. Γεωργόπουλο, συμμετείχαν η Eurobank και ο Όμιλος Λασκαρίδη, ενώ μέσα από την εταιρεία αυτή ξεκίνησε και ο Β. Παπαζήσης της Thalis. Με αυτά τα δεδομένα, ΤΕΡΝΑ, Motor Oil και Μυτιληναίος ξεκινούν από την ίδια αφετηρία και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά…

Το ενδιαφέρον των υποψήφιων αναδόχων πρέπει να εκδηλωθεί ως τις 26 Ιουλίου 2021»!

Αντιλαμβάνεστε όλοι, πως ο νέος “επιχειρηματικός πόλεμος” θα είναι ο “πόλεμος των σκουπιδιών”!

Ωστόσο παρακάτω θα διαπιστώσετε πως αιτιολογείται ο τίτλος της σημερινής “Τσουκνίδας”:

Αφού δυο ημέρες μετά, στις 5 Ιουλίου 2021 η περιφερειακή παράταξη “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” εξέδωσε το παρακάτω ΔΤ:

Σγουρός για Πατούλη για διαχείριση των απορριμμάτων: Έχασε δύο χρόνια με show και φωτογραφίσεις. Μπροστά στο αδιέξοδο θυμήθηκε τη διαβούλευση. Διαβούλευση εν λευκώ δεν γίνεται.
Να πετάξει τις ευθύνες από πάνω του για τις καθυστερήσεις και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και την αδυναμία του να δρομολογήσει λύσεις επιχειρεί ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Με μία ολιγοσέλιδη, επικοινωνιακού χαρακτήρα επιστολή που απευθύνεται σε βουλευτές, δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους της Αττικής με τσιτάτα και φανφάρες χωρίς όμως περιεχόμενο και πραγματική ουσία, ο Περιφερειάρχης, ξαφνικά θυμήθηκε τη διαβούλευση και τον διάλογο ζητώντας από τους αποδέκτες να «πάρουν θέση» και να «καταθέσουν προτάσεις» για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όλα αυτά δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, χρονικό διάστημα στο οποίο δεν βαρέθηκε να φωτογραφίζεται μπροστά από κάδους και απορριμματοφόρα, στο οποίο έκανε γκλάμορους εκδηλώσεις στο Ζάππειο βαφτίζοντας το 2020 σε έτος ανακύκλωσης (και τελικά το μετέτρεψε σε έτος απολύμανσης με σκανδαλώδεις αναθέσεις), και στο οποίο αρνήθηκε κάθε διάλογο στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αλλά και αυτή ακόμη η όψιμη επιστολή του προδίδει την αδυναμία του να δώσει λύσεις και την απέλπιδα προσπάθειά του να μετατοπίσει τις ευθύνες του, αφού αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του και να παρουσιάσει επακριβώς ποιο είναι το δικό του σχέδιο για την Αττική, αφού περιορίζεται σε γενικόλογες περιγραφές.

Επί παραδείγματι δεν ξεκαθαρίζει :

· Που ακριβώς θα γίνουν οι πέντε (5) Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων που έχει βαφτίσει Πάρκα Κυκλικής

Οικονομίας συνολικής δυναμικότητας 1 εκ. τόνων απορριμμάτων;

· Σε ποιους χώρους θα γίνεται η τελική διάθεση των υπολειμματικών αποβλήτων στην Αττική, ζήτημα για το οποίο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στην επιστολή. Στον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ προβλέπονταν 3 ΧΥΤΥ και η ενδεχόμενη αξιοποίηση εξοφλημένων λατομείων.

· Τι προτίθεται να κάνει με τον ΧΥΤΑ Φυλής, εάν θα υπάρχει πρόβλεψη όπως στον προηγούμενο ΠΕΣΔΑ για μεταβατικό διάστημα λειτουργίας και έως πότε θα είναι αυτό το διάστημα και εάν μετά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ θα συνεχίσει στην ίδια περιοχή να λειτουργεί ΧΥΤΥ;

· Τι προτίθεται να κάνει με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού που έχει μεν κατασκευαστεί αλλά δεν μπορεί κατά τα λεγόμενα του ίδιου να λειτουργήσει γιατί δεν έχει κατασκευαστεί η ΜΕΑ και επίσης τι συμβαίνει με τον κίνδυνο καταλογισμών από την Ε.Ε.;

· Τι απαντά στις εύλογες αναφορές των κατοίκων της ΒΑ Αττικής για την ανάγκη επανεξέτασης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της ΟΕΔΑ αφού από το 2017, περιοχή πολύ κοντά στις παραπάνω εγκαταστάσεις συμπεριλήφθηκε στο Δίκτυο Natura2000;

· Ποιος είναι ο προϋπολογισμός και το χρονοδιάγραμμα όλων των δράσεων που περιγράφει και πως δικαιολογεί ότι αν και δεν υπάρχει ακόμη εγκεκριμένος νέος ΠΕΣΔΑ ο ΕΔΣΝΑ έχει εν τω μεταξύ προκηρύξει διαγωνισμούς εκατομμυρίων ευρώ για υπηρεσίες, προμήθειες, έργα και μελέτες που ενδεχομένως δημιουργούν τετελεσμένα; Κι αυτά είναι ορισμένα μόνο, από τα πάρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Όλα αυτά ενώ προεκλογικά διατυμπάνιζε ότι είναι έτοιμος να δώσει λύσεις στο πρόβλημα, το οποίο βέβαια όχι απλά γνωρίζει πολύ καλά από τη 16ετη θητεία του ως Δήμαρχος και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά συνέβαλε επί της ουσίας στη γιγάντωσή του με την απραξία του.

Αίσθηση προκαλεί για ακόμη μία φορά η αναφορά στο παρελθόν στο οποίο – όπως λέει δεν έγινε τίποτε – ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι το 2012 δια νόμου αποφασίστηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στη διαχείριση των απορριμμάτων, ο ΕΔΣΝΑ είχε χρέη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και μόλις μέσα σε δύο χρόνια χάρη στις προσπάθειες του Γ. Σγουρού εξυγιάνθηκε οικονομικά και προχώρησε ο σχεδιασμός με τη δημοπράτηση της κατασκευής 4 ΜΕΑ μέσω ΣΔΙΤ που ωστόσο ακυρώθηκαν εξαιτίας των ιδεοληψιών της προηγούμενης διοίκησης (Δούρου).

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι:

“Υπεύθυνα και δημιουργικά, η παράταξή μας θα συμβάλλει όπως έπραξε πάντα, στο να διαμορφωθεί ένας σχεδιασμός που να δίνει κοινά αποδεκτές λύσεις σε ένα πρόβλημα που έχει πολύπλευρες διαστάσεις και επιπτώσεις για την Αττική μας. Θα συμμετάσχουμε σε κάθε διάλογο και προφανώς στη θεσμική διαβούλευση που προβλέπει ο νόμος, αρκεί να μας δοθούν οι μελέτες και οι σχεδιασμοί για να μπορούμε να διατυπώσουμε υπεύθυνα τις προτάσεις και παρατηρήσεις μας. Διαβούλευση εν λευκώ δεν γίνεται”!

Και πρόσθεσε:

“Η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχασε πέντε χρόνια για ιδεοληψίες. Η σημερινή έχασε άλλα δύο χρόνια με show και εκδηλώσεις. Η απραξία κοστίζει πολύ ακριβά στους πολίτες της Αττικής”!

.