Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε υποστηρικτές της Αλ Κάιντα που δρούσαν στην Τουρκία και παρείχαν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στην τομοκρατική ομάδα.

18 Σεπτεμβρίου 2021

Το αρμενικό λόμπυ παρακολουθεί πολύ στενά ότι έχει σχέση με την Τουρκία, προβαίνοντας κατά καιρούς σε δηλώσεις, αναφορές, καταδεικνύοντας το “πραγματικό πρόσωπο” της εν λόγω χώρας, η οποία “φιλοξενεί” στο έδαφός της τρομοκράτες φίλα προσκείμενους στην Αλ Κάϊντα και σε άλλες τζιχατζιστικές οργανώσεις.

οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε υποστηρικτές της Αλ Κάιντα που δρούσαν στην Τουρκία και παρείχαν οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη στην τομοκρατική ομάδα. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί εφαρμόζονται σύμφωνα με το αμερικανικό Προεδρικό Εκτελεστικό Διάταγμα 13224.

1. MAJDI SALIM

Ο Majdi Salim, δικηγόρος με έδρα την Τουρκία, γεννημένος στην Αίγυπτο, είναι ένας από τους κύριους διαμεσολαβητές μιας σειράς δραστηριοτήτων της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της δράσης ως οικονομικού ταχυμεταφορέα στο δίκτυο της Αλ Κάιντα στην Τουρκία.

Είναι ο πρώην εμίρης της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (EIJ), έχοντας αναλάβει τον σημερινό ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Ζαουαχίρι. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2001, ο Ayman Zawahiri, τότε αναπληρωτής εμίρης της Αλ Κάιντα υπό τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ορίστηκε σύμφωνα με την Ε.Ο. 13224.

Ο Majdi Salim ορίζεται σύμφωνα με την E.O. 13224, όπως τροποποιήθηκε, για υλική βοήθεια, χορηγία ή παροχή οικονομικής, υλικής ή τεχνολογικής υποστήριξης, ή αγαθών ή υπηρεσιών ή υποστήριξης της Αλ Κάιντα.

Ο Μοχάμεντ Νασρ αλ-Ντιν αλ-Γκαζλάνι, Αιγύπτιος υπήκοος και παλαίμαχος διευκολυντής της Αλ Κάιντα, είναι οικονομικός αγγελιαφόρος με έδρα την Τουρκία, ο οποίος χρησιμοποίησε μεταφορές μετρητών για την υποστήριξη της Αλ Κάιντα.

Η Αλ Κάιντα χρησιμοποίησε οικονομικούς ταχυμεταφορείς με έδρα την Τουρκία, όπως ο Μοχάμεντ Γκαζλάνι, για να διευκολύνει τις μεταφορές χρημάτων για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής χρημάτων στις οικογένειες των φυλακισμένων μελών της Αλ Κάιντα.

Ο Muhammad Nasr al-Din al-Ghazlani ορίζεται σύμφωνα με την E.O. 13224, όπως τροποποιήθηκε, για υλική βοήθεια, χορηγία ή παροχή οικονομικής, υλικής ή τεχνολογικής υποστήριξης, ή αγαθών ή υπηρεσιών ή υποστήριξης της Αλ Κάιντα.

3.ΝΟΥΡΕΤΤΙΝ ΜΟΥΣΛΙΧΑΝ

Ο Νουρετίν Μουσλιχάν, Τούρκος υπήκοος, είναι οικονομικός διευκολυντής της αλ Κάιντα με έδρα την Τουρκία, ο οποίος διατηρούσε επαφή με την ανώτερη ηγεσία της Αλ Κάιντα.

Ο Μουσλιχάν εργάστηκε για να δημιουργήσει άμεσες επικοινωνίες με εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του νεκρού πλέον αρχηγού της Αλ Κάιντα Αμπντουλάχ Μοχάμεντ Ρατζάμπ Αμπντ αλ Ραχμάν, γνωστού και ως Αμπού Χαΐρ αλ Μασρί, ο οποίος επιχειρούσε στη Συρία.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ όρισε τον Abdullah Muhammad Rajab Abd al-Rahman, σύμφωνα με την E.O. 13224, στις 3 Οκτωβρίου 2005.

Ο Nurettin Muslihan ορίζεται σύμφωνα με την E.O. 13224, όπως τροποποιήθηκε, για υλική συνδρομή, χορηγία ή παροχή οικονομικής, υλικής ή τεχνολογικής υποστήριξης ή αγαθών ή υπηρεσιών προς ή προς υποστήριξη της Αλ Κάιντα.

4.CEBRAIL GUZEL
Ο Cebrail Guzel, Τούρκος υπήκοος, είναι διαμεσολαβητής της αλ Κάιντα με έδρα την Τουρκία, ο οποίος συνεργάστηκε και παρείχε υλική υποστήριξη στον Nurettin Muslihan στο πλαίσιο των προσπαθειών του Muslihan για την υποστήριξη της Al-Qa’ida.

Για παράδειγμα, ο Cebrail Guzel συνεργάστηκε με τον Nurettin Muslihan για να διευκολύνει τη σχέση του δικτύου με τον νεκρό πλέον ανώτερο ηγέτη της Αλ Κάιντα, Abdullah Muhammad Rajab Abd al-Rahman στη Συρία.

Ο Cebrail Guzel ορίζεται σύμφωνα με την Ε.Ο. 13224, όπως τροποποιήθηκε, για υλική βοήθεια, χορηγία ή παροχή οικονομικής, υλικής ή τεχνολογικής υποστήριξης, ή αγαθών ή υπηρεσιών ή υποστήριξης της Αλ Κάιντα.

5. SONER GURLEYEN
Ο Soner Gurleyen, Τούρκος υπήκοος με έδρα την Τουρκία, είναι εξτρεμιστής της Αλ Κάιντα και οικονομικός διευκολυντής. Ο Soner Gurleyen παρείχε βοήθεια σε έναν άλλο βίαιο εξτρεμιστή της Αλ Κάιντα για την προετοιμασία του ταξιδιού του τελευταίου.

Ο Soner Gurleyen ορίζεται σύμφωνα με την E.O. 13224, όπως τροποποιήθηκε, για υλική βοήθεια, χορηγία ή παροχή οικονομικής, υλικής ή τεχνολογικής υποστήριξης, ή αγαθών ή υπηρεσιών ή υποστήριξης της Αλ Κάιντα.

Ως αποτέλεσμα της σημερινής δράσης, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα στην ιδιοκτησία αυτών των ατόμων που αναφέρονται παραπάνω, και οποιoνδήποτε οντοτήτων που ανήκουν, άμεσα ή έμμεσα, στο 50 % ή περισσότερο από αυτούς, μεμονωμένα ή με άλλα αποκλεισμένα πρόσωπα, που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες ή στην κατοχή ή τον έλεγχο Αμερικανών προσώπων πρέπει να αποκλείονται και να αναφέρονται στο OFAC.

Εκτός εάν έχει εγκριθεί από γενική ή ειδική άδεια που έχει εκδοθεί από την OFAC ή εξαιρείται με άλλο τρόπο, οι κανονισμοί του OFAC γενικά απαγορεύουν όλες τις συναλλαγές από πρόσωπα των ΗΠΑ ή εντός των Ηνωμένων Πολιτειών (συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών που διέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες) που περιλαμβάνουν οποιαδήποτε ιδιοκτησία ή συμφέροντα σε περιουσίες αποκλεισμένων ή καθορισμένων ή αλλιώς μπλοκαρισμένα άτομα.

Επιπλέον, η πραγματοποίηση ορισμένων συναλλαγών με τα άτομα που ορίστηκαν σήμερα ενέχει κίνδυνο δευτερογενών κυρώσεων σύμφωνα με την Ε.Ο. 13224, όπως τροποποιήθηκε. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, η OFAC μπορεί να απαγορεύσει ή να επιβάλει αυστηρούς όρους για το άνοιγμα ή τη διατήρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες λογαριασμού ανταποκριτή ή λογαριασμού πληρωμής μέσω ξένου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που είτε εν γνώσει του διενήργησε είτε διευκόλυνε οποιαδήποτε σημαντική συναλλαγή για λογαριασμό ειδικού Ορισμένος Παγκόσμιος Τρομοκράτης.

Τι πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ; Αυτή ήταν η έβδομη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιβάλει κυρώσεις σε Τούρκους τζιχαντιστές, άτομα και επιχειρήσεις για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

«Οι Αμερικανοί που διαβάζουν αυτές τις σοκαριστικές ειδήσεις για έναν «σύμμαχο» του ΝΑΤΟ αναρωτιούνται:

«Πόσους περισσότερους Τούρκους υπηκόους πρέπει να χαρακτηρίσουν οι ΗΠΑ ως τρομοκράτες, υποστηρικτές της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών καθεστώτων, προκειμένου να καταλάβει η κυβέρνησή μας ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον φίλος ή εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών; » ρώτησε ο εκπρόσωπος του Αρμενικού Συμβουλίου της Αμερικής στην Ουάσινγκτον, Τανιέλ Κουσακτζιάν.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί Σύριους τρομοκράτες ως αναπόσπαστο μέρος των φιλοδοξιών της στην εξωτερική πολιτική και επιδιώκει να διατηρήσει το status quo της αστάθειας στα σύνορά της.

Πιο πρόσφατα, η Τουρκία ενίσχυσε τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν με μισθοφόρους τρομοκράτες και τη δική της στρατιωτική διοίκηση στον αποτρόπαιο πόλεμο εθνοκάθαρσης εναντίον της Αρμενίας και του Αρτσάχ.

“Προτρέπουμε το Κογκρέσο να επαναφέρει την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο σωστό δρόμο, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία και εμβαθύνοντας τη συνεργασία μας με πραγματικές δημοκρατίες στην περιοχή”, δήλωσε ο κ. Koushakjian.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι, καλλιεργείται κλίμα στις ΗΠΑ κατά της Τουρκίας για υπόθαλψη και ανοχή δράσης τρομοκρατών. Τα “καλύτερα ” έρχονται για τον Ερντογάν, αφού θα εξεταστεί από το Αμερικανικό Κογκρέσο το αν οι γκρίζοι λύκοι της Τουρκίας συνιστούν τρομοκρατική οργάνωση.

Από αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι αν τελικά χαρακτηριστεί ο Μπαχτσελί και το κόμμα του MHP ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την Τουρκία, αλλά και τον ίδιο τον Ερντογάν, αφού πλέον δεν θα μπορεί η κυβέρνηση του να είναι αποδεκτή από ΗΠΑ-ΕΕ, όταν έχει ως εταίρο της ένα τρομοκρατικό κόμμα, αυτό των γκρίζων λύκων

.