Χτίζουμε ένα γερό μέλλον ανακαλύπτοντας το παρελθόν

20 Οκτωβρίου 2021

Χτίζουμε ένα γερό μέλλον ανακαλύπτοντας το παρελθόν

Η Ελληνογερμανική ανταλλαγή νέων «Ενώνοντας τα κομμάτια της μνήμης» ήρθε αντιμέτωπη με τα αναπάντητα ερωτήματα για την μοίρα της Θεσσαλονίκης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τις 13 ως τις 20 Οκτωβρίου του 2021 μια ομάδα νέων από την Γερμανία και την Ελλάδα φιλοξενήθηκε στην Θεσσαλονίκη και συμμετείχε σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης με στόχο την εξερεύνηση της ιστορία της πόλης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου και της Γερμανικής Κατοχής. Καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη πως η ιστορία δεν παρουσιάζεται ακριβώς όπως είναι στα Μ.Μ.Ε. και την επιστημονική κοινότητα, ανακάλυψαν ό,τι δεν λέγεται στο σχολείο. Μέσα από συζητήσεις και εκπαιδευτικές επισκέψεις, η ομάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει «δύσκολα» ερωτήματα, τα οποία οποιοσδήποτε άλλος θα απέφευγε και να προσπαθήσει να τιμήσει τα θύματα αυτής της θηριωδίας.

Κατά την διάρκεια της ανταλλαγής, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το μαρτυρικό χωριό του Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και να μάθουν την ιστορία του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων από κατοίκους της περιοχής και συγγενείς των θυμάτων της 2ης Σεπτεμβρίου του 1944.
Επίσης επισκέφτηκαν μουσεία και μνημεία που σχετίζονται με την πολύπαθη παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας στην Θεσσαλονίκη κυρίως την περίοδο του Β΄ΠΠ, όπως το Εβραϊκό Μουσείο, την Συναγωγή των Μοναστηριωτών, το Μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος και το Μνημείο του παλιού Εβραϊκού Νεκροταφείου.

Η ανταλλαγή, η οποία διοργανώνεται από το Euphoria Youth Lab, μια Μ.Κ.Ο, με έδρα την Αθήνα, χρηματοδοτείται από το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, έχει ως στόχο να διδάξει στους νέους περισσότερα για την κοινή ιστορία Γερμανίας και Ελλάδας. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους συμμετέχοντες και από τις δύο χώρες να κατανοήσουν ο ένας το παρελθόν του άλλου αλλά και τον αντίκτυπο που έχει στο σήμερα, θα συμμετέχουν σε κάθε είδους εκπαιδευτική δραστηριότητα, από επισκέψεις σε σημαντικές ιστορικές τοποθεσίες και συνομιλίες με αυτόπτες μάρτυρες μέχρι και ομάδες εργασίας, ακόμη και σε μια πορεία μνήμης προς το σημείο αναχώρησης για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από κοινού θα αποτελέσουν το παράδειγμα για περισσότερους νέους στην Γερμανία και την Ελλάδα να μάθουν κι εκείνοι με την σειρά τους σχετικά με την ιστορία του άλλου, με την ελπίδα πως μπορούν να τεθούν κοινές βάσεις για να δημιουργηθούν νέες φιλίες απ’ όλο τον κόσμο αλλά και για να στηριχθούν οι μελλοντικές σχέσεις.

.