Ο Μιχαήλ Ψαρός δωρίζει 3 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο Georgetown για την ίδρυση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου..

11 Νοεμβρίου 2021

Στις 25 Οκτωβρίου 2021, ο Άρχων Μιχαήλ Ψαρός ανακοίνωσε την ίδρυση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Προικισμένου Ορθοδόξου Καπλαινείου στο Πανεπιστήμιο Georgetown, προικισμένο από την οικογένεια Ψαρού. Η ανακοίνωση έγινε σε δείπνο στο Πανεπιστήμιο Georgetown που παρατέθηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Αυτό το δώρο διασφαλίζει ότι η Ορθόδοξη διακονία στο πανεπιστήμιο θα είναι στο διηνεκές.

Παρουσιάζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο δείπνο, ο κ. Ψαρός, απόφοιτος του Τζορτζτάουν, ανέφερε τα εξής:

«Πριν από πέντε χρόνια, το Πανεπιστήμιο Georgetown μου ζήτησε να δωρίσω ένα ορθόδοξο εικονοστάσι και εικόνες για τον «Ιερό χώρο» του Copley Crypt.

Με κυρίευσε η οικουμενική προτροπή από την Τζωρτζ τάουν προς την Ορθόδοξη Κοινότητα, και επομένως αυτή η συμβολική οικουμενική πρόοδος από τη Δυτική Εκκλησία στην Ανατολική Εκκλησία.

Έκλαψα όταν έλαβα την κλήση, αλλά δεν εξεπλάγην – αυτό είναι το Τζορτζτάουν, ένα πραγματικά παγκόσμιο πανεπιστήμιο που γιορτάζει την πίστη και την υπηρεσία, βασισμένο στη ρωμαιοκαθολική και την παράδοση των Ιησουιτών. Αυτό είναι το Georgetown στα καλύτερά του. Αυτοι είμαστε.

Είμαι αυτός που είμαι σήμερα λόγω της οικογένειάς μου, της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πανεπιστημίου Georgetown. Όλοι μοιράζονται και ενισχύουν τις ίδιες αξίες και σύστημα αξιών.

Η κρίσιμη εικόνα στον Ιερό Χώρο Copley είναι η εικόνα του Αγίου Ανδρέα που αγκαλιάζει τον αδελφό του, Άγιο Πέτρο. Ζήτησα συγκεκριμένα τη δημιουργία αυτής της Εικόνας γιατί όταν ο Παναγιώτατος συνάντησε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ιερουσαλήμ, χαιρέτησαν ο ένας τον άλλον με το «Αδερφέ μου Ανδρέα, αδελφέ μου Πέτρο». Ήμουν εκεί. Πολλοί από εσάς ήσασταν εκεί.

Σήμερα, σε αυτήν την ιστορική επίσκεψη του Παναγιωτάτου στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, η οικογένειά μου έχει την τιμή και την ταπείνωση να ανακοινώσει τη δημιουργία του «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Προικισμένος από την Ορθόδοξη Εκκλησία, προικισμένος από την οικογένεια Μιχαήλ Ψαρού». Η Ορθόδοξη Διακονία στο Τζορτζτάουν θα διαρκέσει τώρα για πάντα.

Αυτή η δωρεά είναι η ευκαιρία για την οικογένειά μου να δώσει πίσω στην Εκκλησία και στο Πανεπιστήμιο, μια ευλογία ευλογιών.

Είναι ταιριαστό που το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν έχει τώρα μια αληθινή Πατριαρχική Έδρα, στο όνομα του Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιώτατος είναι ο μακροβιότερος Οικουμενικός Πατριάρχης στην ιστορία και ο μεγαλύτερος στη σύγχρονη ιστορία.

Η δημιουργία αυτής της Πατριαρχικής Έδρας αποτελεί επίσης αναγνώριση της πρόσφατης 30ής επετείου της βαρυσήμαντης Ενθρόνισης του Παναγιωτάτου.

Έχω τώρα τη μεγάλη ευλογία και το προνόμιο να προσκαλέσω στο βήμα τον 270ο Διάδοχο στην Έδρα του Αγίου Αποστόλου και Πρωτοκλήτου Ανδρέα, Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για να λάβουμε την Πατριαρχική του ευλογία και σοφία».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τζορτζτάουν, η πρώτη λειτουργία του Ορθοδόξου Εφημέριου είναι αυτή για την Αρχή του Ακαδημαϊκού έτους και περιλαμβάνει όλους τους παρευρισκόμενους να ευλογηθούν ατομικά με Αγίασμα. Η Λειτουργία είναι η πρωταρχική έκφραση της Ορθόδοξης πίστης και η Ορθόδοξη Διακονία στο Georgetown επικεντρώνεται στις λειτουργικές λειτουργίες.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος του ακαδημαϊκού έτους συγκεντρώνονται εβδομαδιαία για εσπερινό στο Copley Crypt Chapel. Ο Εσπερινός, μια βραδινή προσευχή, αντανακλά το Ορθόδοξο Λειτουργικό ημερολόγιο και σηματοδοτεί τις Άγιες Ημέρες και τις Ημέρες των Αγίων.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής τελούν τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να κοινωνήσουν στην πανεπιστημιούπολη. Τις Κυριακές οι μαθητές ενθαρρύνονται να πάνε σε μία από τις δύο τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες. Για το Πάσχα το πανεπιστήμιο παρέχει μεταφορά από και προς αυτές τις εκκλησίες για τα μεσάνυχτα.

neomagazine us

.