Το βιολογικό λάδι στο κτήμα του Βασίλη Καρρά στο Κοκκινοχώρι Καβάλας…..

11 Νοεμβρίου 2021

Ο Βασίλης Καρράς αποκαλύπτει για πρώτη φορά στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη για το βιολογικό λάδι στο κτήμα του στο Κοκκινοχώρι  Καβάλας.

Το βιολογικό λάδι του τραγουδιστή Βασίλη Καρρά.

Πριν από περίπου δέκα χρόνια Βασίλης Καρράς άρχισε να κάνει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στον χώρο του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, του βιολογικό λάδι

Έξω από το Κοκκινοχώρι, μετέτρεψε ένα άγονο μέρος σε έναν πράσινο «παράδεισο», δημιουργώντας ακόμη και τεχνητές λίμνες, με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον της περιοχής.

Το βιολογικό λάδι είναι πηγή ζωής. Είναι απαραίτητο συστατικό της καθημερινής μας διατροφής λέει Βασίλης Καρράς,

Το βιολογικό λάδι είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσουμε την ποιότητα της διατροφής μας σε υψηλά επίπεδα.

Το βιολογικό λάδι προέρχεται από την βιοκαλλιέργεια στην ελιά.

Από την καλλιέργεια δηλαδή της ελιάς με τρόπο φυσικό, δίχως παρεμβάσεις ανεπιθύμητες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Έξω από το Κοκκινοχώρι, Προέρχεται από ελαιώνες που είναι καλλιεργημένοι με βάση την βιολογική γεωργία.

Οι βιοκαλλιεργητές στοχεύουν στην προσεκτική και φυσική διαδικασία εξέλιξης των δέντρων.

Τα ελαιόδεντρα δεν ποτίζονται τεχνητά, δεν δέχονται τεχνητές παρεμβάσεις για την αύξηση της σοδιάς και ο φυσικός κύκλος παραγωγής εξελίσσεται κανονικά.

Το κατάλληλο κλάδεμα τα προστατεύει από την ξηρασία κατά τους θερινούς μήνες και τα προστατεύει από τις αρρώστιες. Η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων επιδέχεται συγκεκριμένους βιολογικούς ελέγχους ώστε να ανταποκρίνεται στα κριτήρια της βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής.

Ο βιολογικός τρόπος παραγωγής του λαδιού ακολουθεί την βιολογική καλλιέργεια των ελιών.

Η συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι , με τη χρήση ειδικών «χτενιών» ώστε να μην τραυματίζονται τα δέντρα.

Τα τελευταία «καθαρίζονται» από περιττά κλαδιά για να είναι έτοιμα για τον επόμενο κύκλο παραγωγής καρπών.

Η ελαιοποίηση ακολουθεί διάφορα στάδια. Γίνεται πλύση, θραύση, μάλαξη, φυγοκέντριση και διαχωρισμός των καρπών για να καταλήξουν στην ψυχρή έκθλιψη. Αυτό σημαίνει πως το λάδι εξάγεται «εν ψυχρώ».

Δεν ζεσταίνονται δηλαδή οι καρποί στο ελαιοτριβείο παρά μόνο με κρύο νερό προκειμένου να διατηρηθούν αναλλοίωτες οι θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες της ελιάς.

Η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας το άρωμα και όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Οξύτητα του λαδιού λάδι ελαιόλαδο

Η διαδικασία ελαιο ποίησης γίνεται μέσα σε τρία 24ωρα από την συγκομιδή της σοδιάς προκειμένου η οξύτητα του λαδιού να είναι χαμηλή.

Η οξύτητα χαρακτηρίζει και την ποιότητα του λαδιού. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα πρέπει να είναι κάτω από 0,8% στο βαθμό οξύτητάς τους για να είναι το λάδι ποιοτικό στην γεύση και το άρωμα.

Το βιολογικό λάδι είναι συνήθως «εξαιρετικό παρθένο» με οξύτητα κάτω του 0,8% αλλά και σκέτο «παρθένο» με οξύτητα κάτω του 2%.

Το βιολογικό λάδι γινείτε ανάρπαστο στην Γερμανία την Ολλανδία την Γαλλία την Αγγλία όμως δεν φτιάνει, μου ζήτα αλλά δεν εχω να δώσω.

Ο Βασίλης Καρράς λέει στον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη χωρίς να έχει πάρει καμία επιδότηση  – άρχισε έναν νέο αγώνα, προσπαθώντας να παράγει όσο πιο αγνά και ποιοτικά προϊόντα μπορεί και κυρίως ελιές, κεράσια, σύκα, σταφύλια και καρύδια.

.