ΗΠΑ Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες να εκμεταλλευτούν από «παράθυρο» ευκαιρίας που ανοίγεται και να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς προωθώντας το αμερικανικό φυσικό αέριο.

27 Μαρτίου 2022

ΗΠΑ επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το «παράθυρο» ευκαιρίας που ανοίγεται και να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Γηραιά Ηπειρο, προωθώντας το αμερικανικό φυσικό αέριο ως εναλλακτική λύση.

Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες και οι επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, έχει ως κεντρική πτυχή το ενεργειακό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να «κλείσει» το deal για το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο με τους Ευρωπαίους, επιδιώκοντας να μειώσει περαιτέρω την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη, αν και γνωρίζει ότι θα «χρυσοπληρώνει» το αμερικανικό αέριο, που θα μεταφέρεται με πλοία LNG στα ευρωπαϊκά λιμάνια, καλύπτει, έστω και προσωρινά, τις ενεργειακές τις ανάγκες.

Ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν η ενεργειακή κρίση και τα ρωσικά «τερτίπια» προκάλεσαν ασφυξία στις ευρωπαϊκές χώρες, έγινε κατανοητό ότι απαιτείται μια εναλλακτική λύση που θα εξασφάλιζε κυρίως την επάρκεια, ενόψει του χειμώνα.

Η στροφή στο αμερικανικό αέριο που μεταφερόταν με πλοία, αποδείχθηκε επιτυχημένη επιλογή και με το πέρασμα των μηνών, αυξήθηκαν τα φορτία και οι διαδρομές προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η όξυνση της κρίσης ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία, έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της Ευρώπης, να βρει ένα εναλλακτικό προμηθευτή. Το αμερικανικό αέριο αποτελεί στην παρούσα φάση την πρώτη επιλογή και το deal, που «κυοφορείται» εδώ και κάποιες εβδομάδες, ενδεχομένως να ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. «Βασική προτεραιότητα τόσο για τον πρόεδρο όσο και για τους Ευρωπαίους συμμάχους του είναι η μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, και ο πρακτικός οδικός χάρτης για το πώς να γίνει αυτό  ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν, τι μπορούν να συνεισφέρουν οι ΗΠΑ, τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη από μόνη της», τόνισε ο Σάλιβαν και πρόσθεσε:

«μπορείτε να περιμένετε ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν τρόπους για να αυξήσουν τον εφοδιασμό με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο), να αυξηθούν τα αποθέματα LNG στην Ευρώπη, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των ετών, αλλά και κατά τη διάρκεια μηνών».

Το Bloomberg, επικαλούμενο «πηγές» του Λευκού Οίκου, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εγγυηθούν συγκεκριμένες ποσότητες προμηθειών αερίου στην ΕΕ. Ακόμη πρόσθεσε πως δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει η συμφωνία ή εάν θα περιλαμβάνει συμφωνία για την τιμολόγηση.

Επί του παρόντος, πάντως, οι ευρωπαίοι αγοραστές ανταγωνίζονται τις ασιατικές χώρες για την περιορισμένη προσφορά φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

.