Διακοπή για φυσικό αέριο της ροής από τη Ρωσία θα έμοιαζε με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

18 Απριλίου 2022

Διακοπή για φυσικό αέριο της ροής από τη Ρωσία θα έμοιαζε με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Ζαν Φρανσουά Σιρελί, πρόεδρος της θυγατρικής εταιρίας στη Γαλλία του επενδυτικού ομίλου BlackRock και πρώην επικεφαλής της γαλλικής εταιρίας φυσικού αερίου Gaz de France, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos» επισημαίνει τους κινδύνους για τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων προειδοποιεί ότι «η αγορά του φυσικού αερίου θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση με την τραπεζική αγορά κατά τη διάρκεια της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008».

Με μία ωστόσο μεγάλη διαφορά: αυτή της μη ύπαρξης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ενέργειας για να παρέμβει και να αποφευχθεί η καταστροφή.

Ως προς τις ενέργειες για περιορισμό των κινδύνων, τονίζει την ανάγκη συνέχισης των συντονισμένων ενεργειών της ΕΕ, καθώς, όπως αναφέρει, μία μεμονωμένη πρωτοβουλία από τη μία ή την άλλη χώρα θα κινδύνευε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την αγορά», δεδομένης της σε μεγάλο βαθμό διασύνδεσης και αλληλεξάρτησης των δικτύων φυσικού αερίου.

Επιπλέον, κρίνει επείγουσα την ανάγκη δημόσιας παρέμβασης, σε μορφή που θα καθοριστεί, για να διασφαλιστεί η ρευστότητα της αγοράς, όπως και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σχετικά με την πρόταση της Γαλλίας για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού υπογραμμίζει τη μη ύπαρξη συναίνεσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα την εχθρική στάση της Γερμανίας ως προς αυτό το θέμα, προτείνει ένα «συμβόλαιο διαφοράς», όπως υπάρχει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μειωθεί η τιμή για τους καταναλωτές.

«Δηλαδή, εάν η τιμή αγοράς του φυσικού αερίου είναι υψηλότερη από μια ορισμένη σταθερή τιμή, η διαφορά καλύπτεται από δημόσιο μηχανισμό και όχι από τον καταναλωτή, που πρέπει να παραμείνει ως μηχανισμός που ανταποκρίνεται σε μια μη φυσιολογική και προσωρινή κατάσταση».

Ο ίδιος θεωρεί την παύση αγοράς φυσικού αέριου από τη Ρωσία «θεμελιώδες πρόβλημα», καθώς, όπως σημειώνει, η παραγωγή άλλων προμηθευτών δεν θα είναι επαρκής για να αντισταθμίσει για αρκετά χρόνια, τονίζοντας, ότι αυτό που πρέπει πρωτίστως να αποφευχθεί σήμερα είναι μία κατάρρευση της αγοράς, που θα οδηγούσε σε ακόμη πιο εξωφρενικές τιμές.

.