Απαντήστε κ. Υπουργέ…ΥΕΘΑ

13 Ιουνίου 2022

Έχει βουίξει το Πανελλήνιο με την αήθη επίθεση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, που δέχτηκε η ηγεσία του Στρατεύματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, όπου ο Υπουργός κατηγόρησε για διαρροές περί αποστολής οπλισμού στην Ουκρανία τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων!

Σε αυτόν τον απόηχο των δηλώσεων του Υπουργού πήρε θέση η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, η οποία εντονότατα διαμαρτυρήθηκε για την πρωτοφανή τοποθέτηση του ΥΕΘΑ! Η οποία θεωρεί ότι απαξιώθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας, σε δύσκολους καιρούς, χωρίς να παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία!

Πέραν όμως της έντονης αντίδρασης της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεως Στρατιωτικών, είχαμε και κατά μόνας αντιδράσεις, όπως του Δημήτρη Κυπριώτη (ανώτατου αξιωματικού ε.α), ο οποίος έθεσε τα παρακάτω ερωτήματα, προσδίδοντας μια άλλη σημαντική διάσταση:

«Είναι να απορεί κανείς:

Α) Τι σόι ενημέρωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, αφού δεν έδωσε στοιχεία της παραχώρησης οπλισμού στην Ουκρανία, ισχυριζόμενος το ΑΠΟΡΡΗΤΟ;

Β) Τι ρόλο παίζει τελικά αυτή η Επιτροπή; Του κομπάρσου; Γιατί πως να της δώσουμε άλλο χαρακτηρισμό, όταν δεν τις δίνονται τα ουσιώδη στοιχεία και παίρνει μόνο αυτά που διαβάζουμε όλοι στις εφημερίδες;

Γ) Πως μπορεί να “κτιστεί” με τον τρόπο αυτόν εμπιστοσύνη και ενότητα, τουλάχιστον με τις πολίτικες δυνάμεις όταν η κοινωνική ενότητα είναι αδιανόητη, με το να κρατούνται οι πολίτες σε πλήρη άγνοια;

Έτσι η ενημέρωση του ΥΕΘΑ ήταν μια επανάληψη τετριμμένων λόγων χωρίς αριθμούς οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών. Αυτό που πρόσθεσε μόνο ήταν, ότι τα πυρομαχικά δόθηκαν από τα “Αποθέματα”, λες ότι και αυτά μας περισσεύουν.

Δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος:

“Τα αποθέματα δημιουργήθηκαν είτε από αναβάθμιση συστημάτων ή αντικατάσταση τους. Πρόκειται για αποθηκευμένα πυρομαχικά. Μέρος των αποθεμάτων, χωρίς να διακινδυνεύεται η επιχειρησιακή λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πήγαν ως ενίσχυση στην Ουκρανία. Φυσικά μιλάμε για πυρομαχικά”!

Κύριε υπουργέ,

Πώς όμως ο απλός πολίτης και οι βουλευτές που ακούνε όσα τους λέτε και όσοι από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με την στρατιωτική ορολογία μπορούν να καταλάβουν και περί τίνος ακριβώς πρόκειται;

Ποιος σας είπε ότι τα αποθέματα είναι για να….. κάθονται στοιβαγμένα σε αποθήκες πυρομαχικών; Τα πολεμικά αποθέματα λοιπόν δεν είναι άχρηστα και ακατάλληλα, είναι πυρομαχικά 3ης γραμμής, που χρησιμοποιούνται για ένα πόλεμο, που μπορεί να διαρκέσει 15 ημέρες και η χρήση τους, ή η απομάκρυνση τους, προϋποθέτει εξασφάλιση ΑΜΕΣΗΣ αντικατάστασή τους, για την οποία όμως δεν δώσατε καμία πειστική απάντηση!»!!

.