Η Κατερίνα Κάτια Ζαβαλίσινα κατηγορήθηκε για διαβίβαση κρατικών μυστικών σε παράγοντα «ξένης χώρας..

19 Ιουνίου 2022

Η Κατερίνα Κάτια Ζαβαλίσινα κατηγορήθηκε για διαβίβαση κρατικών μυστικών σε παράγοντα «ξένης χώρας» που δεν προσδιορίστηκε. Η 33 ετών χορεύτρια συνελήφθη λίγο πριν πετάξει για επαγγελματικούς λόγους από τη Μόσχα στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τη Mirror, η απόφοιτος πανεπιστημίου κρατήθηκε ως ύποπτη κατάσκοπος στη ρωσική πρωτεύουσα από την FSB, την υπηρεσία αντικατασκοπείας της Ρωσίας, της οποίας υπήρξε κάποτε επικεφαλής ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επίσημη πηγή δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Η FSB συνέλαβε την κάτοικο Μόσχας, Ρωσίδα πολίτη Ε.Σ. Ζαβαλίσινα. Είναι ύποπτη για εσχάτη προδοσία. Η ανακριτική ομάδα απαιτεί τη σύλληψή της

Δεν είναι σαφές αν η υπόθεσή της συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τον τρέχοντα πόλεμο με την Ουκρανία ή αν κάποια δυτική χώρα συνδέεται με την υπόθεση. Αν καταδικαστεί, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Η γυναίκα είχε γνωστές διασυνδέσεις με την Ελβετία και είχε εγγραφεί ως επιχειρηματίας στον τομέα των «συμβούλων επιχειρήσεων και διοίκησης», αλλά διέκοψε τη δραστηριότητά της τον Απρίλιο.

Η Ζαβαλίσινα αποφασίστηκε να συλληφθεί σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο περιφερειακό δικαστήριο Λεφορτόφσκι της Μόσχας και θα κρατηθεί τουλάχιστον μέχρι τις 13 Αυγούστου, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται.

ι αρχές υποπτεύονται πως η νέα γυναίκα λειτουργεί ως κατάσκοπος με ειδίκευση στον τομέα των διεθνών σχέσεων. Είχε αποφοιτήσει από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 2011 και έχει ταξιδέψει στο παρελθόν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αφρική.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε: «Είναι ύποπτη βάσει του άρθρου 275 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας για «Εσχάτη προδοσία .

Η υπόθεσή της δεν έχει ακόμη εξεταστεί.

Ο δικηγόρος της είπε ότι την παρακολουθούσαν επί δύο μήνες» δήλωσε η μητέρα της. «Δεν ξέρω τι συνέβη. Δούλευε με ξένους, αυτό είναι το μόνο που ξέρω. Όπως μου το περιέγραψε, όλες οι πληροφορίες που χρησιμοποιούσε ήταν δημόσιες.

.