Οι 26 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που αποχωρούν, οι προαγωγές και τα φαβορί για την ηγεσία της δικαιοσύνης ..

20 Ιουνίου 2022

Οι 26 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί που αποχωρούν, οι προαγωγές και τα φαβορί για την ηγεσία της δικαιοσύνης η κυβέρνηση θέλει να έχει τακτοποίησει το “αύριο” στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας!

Φέτος αποχωρούν από τον Άρειο Πάγο 22 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, προεξάρχοντος του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα.

Φεύγουν επίσης λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου συνταγματικού προβλεπόμενου ορίου ηλικίας που είναι το 67ο (όσοι γεννήθηκαν το 1955) 5 αντεισαγγελείς, 5 αντιπρόεδροι και 11 αρεοπαγίτες.

Από το Συμβούλιο Επικρατείας αποχωρούν συνολικά 4 , ο πρόεδρός του Δημήτρη Σκαλτσούνη (στις 17 Ιουνίου διοργανώνεται στο ΣτΕ ειδική εκδήλωση για την αποχώρησή του) , 2 αντιπρόεδροι και μια σύμβουλος Επικρατείας.

Συνολικά δηλαδή από τα Ανώτατα αποχωρούν 26 δικαστικοί λειτουργοί.

Στον Άρειο Πάγο πέραν του κ. Πλιώτα αποχωρούν :

-Οι αντιπρόεδροι Μαρία Νικoλακέα, Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Γρηγόριoς Κoυτσoκώστας και Λoυκάς Μόρφης.

-Οι αρεοπαγίτες Κωvσταvτίvα Μαυρικoπoύλoυ, Θεόδωρoς Μαvτoύβαλoς, Πελαγία Ακάσoγλoυ, Κωvσταvτίvα Αλεβιζoπoύλoυ (ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση της Novartis) , Αvαστασία Μoυζάκη, Άvvα Φωτoπoύλoυ-Iωάvvoυ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Μαρία Αvδρικoπoύλoυ, Ευστάθιoς Νίκας, Σoφία Πoλύζoυ-Θεoχαρίδη και Άννα Αγγελάτου-Βασιλείου.

–Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελoς Ζαχαρής (το 2020 διερεύνησε τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις κατά τη δικαστική διερεύνηση της σκευωρίας της Novartis), Αvαστασία Δημητριάδoυ, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, Χαράλαμπoς Μωϋσίδης και Παναγιώτης Αθανασίου.

Την αντίθετη πορεία, της προαγωγής προς τον Άρειο Πάγο παίρνουν οι νέοι αρεοπαγίτες:

Χρήστος Νάστας, Ζαφειρία- Χριστίνα Γαβριηλίδου, Τριανταφύλλη Δρακοπούλου, Γεώργιος Σχοινοχωρίτης, Ευτύχιος Νικόπουλος, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Κορνηλία Πανούτσου, Σταύρος Μαλαίνος, Χρυσούλα Πλατιά, Μαλαματένια Κουράκου, Βαρβάρα Πάπαρη, Παναγιώτα Γκουδη- Νινέ, Ελπίδα Σιμιτοπούλου, Μάριον- Μαρία Δερεχάνη, Αικατερίνη Χονδρορίζου, Λεωνίδας Χατζησταύρου.

Οι νέοι αντεισαγγελείς : Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (που έχει χειριστεί πολλές σοβαρές δικογραφίες που απασχόλησαν την κοινή γνώμη) , Ελένη Καρκαμπούνα, Νίκη- Αναστασία Μουζάκη, Αννα Καλουτά, Περικλής Δράκος.

Για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όπως έγραψε το edolio5 εκ των φαβορί είναι ο Iσίδωρoς Ντoγιάκoς. Στις 12 Νοεμβρίου 2018 από τύχη (ή κακό χειρισμό των τρομοκρατών) δεν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μηχανάκι έξω από το σπίτι του.

Συζητείται επίσης εντόνως το όνομα της Γεωργίας Αδειλίvη (αποχωρεί το 2025),ενός από τα πρόσωπα που θεωρούνται εξαιρετικά έμπειρα στο χώρο της Δικαιοσύνης, με εξαιρετικό έργο και στο θέμα των ανηλίκων.

Το ερώτημα όμως είναι αν θα επιλεγεί πρόσωπο από τον εισαγγελικό κλάδο ή τον δικαστικό κλάδο , κάτι που αποτελεί “κόκκινο πανί” για την Ένωση Εισαγγελέων. Στην περίπτωση αυτή φαβορί προβάλλουν οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Χρήστoς Τζαvερρίκoς (αποχωρεί το 2023) και Γεώργιoς Χριστoδoύλoυ (αποχωρεί το 2024).

Για τις θέσεις των αντιπροέδρων (επιλέγονται επίσης με διαδικασία που περνάει από τη Βουλή με εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου)

Υποψήφιες προς προαγωγή είναι οι αρεοπαγίτες Βασιλική Ηλιoπoύλoυ, Ελέvη Φραγκάκη (αποχωρεί το 2024) Αvθή Γκάμαρη, Ζαμπέτα Στράτα, Πηvελόπη Παρτσαλίδoυ-Κoμvηvoύ, Μαρία Κoυβίδoυ, Όλγα Σχετάκη-Μπovάτoυ (όλες αποχωρούν το ερχόμενο έτος, εκτός της κυρίας Φραγκάκη που αποχωρεί το 2024) και ο Γεώργιoς Κόκκoρης (αποχωρεί και αυτός το 2023).

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρεί ο πρόεδρος του Δημήτρης Σκαλτσούνης, μετά από θητεία ενός έτους.

Αποχωρούν επίσης :

-οι αντιπρόεδροι Μαρία Καραμανώφ και Αικατερίνη Χριστοφορίδου,

-η σύμβουλος Επικρατείας Αγάπη Γαλενιανού-Χαλκιαδάκη.

Φαβορί για τη θέση του προέδρου, είναι οι αντιπρόεδροι Ευαγγελία Νίκα) και Μιχάλης Πικραμένος , ενώ έχουν ακουστεί επίσης οι αντιπρόεδροι Σπυριδούλα Χρισικοπούλου και Μαρίνα-Ελένη Κωνσταντινίδου.

Η κα Νίκα αποχωρεί το 2024, ο κ. Πικραμένος το 2027, η κα Χρυσικοπούλου το 2025 και η κα Κωνσταντινίδου το 2024. Όμως, αν προαχθεί ο κ. Πικραμμένος θα αποχωρήσει το 2026, λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου στη θέση του προέδρου του ΣτΕ που είναι η τετραετία.

Για την κάλυψη των θέσεων των αντιπροέδρων στο ΣτΕ υποψήφιοι είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Παναγιώτα Καρλή, Διομήδης Κυριλλόπουλος και Βασίλειος Αραβαντινός.

.