Σημαντικό έλλειμμα στρατηγικής με ευθύνη της κυβέρνησης..

9 Ιουνίου 2022

Γιάννης Αμανατίδης
Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης – Πρώην υφυπουργός Εξωτερικών

Το σημαντικό έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που αρνείται τόσο την πλήρη ενημέρωση, όσο και τη συνεννόηση εντός κοινοβουλίου, εντόπισε και στηλίτευσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.

«Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από την πολυπολικότητα πλέον και την αύξηση της έντασης των συρράξεων και των συγκρούσεων, στα πρόθυρα επισιτιστικής κρίσης, μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων και με μια πανδημία η οποία συνεχίζει ακάθεκτη» είπε, «θα έπρεπε στην αίθουσα αυτή και συνολικά στο πολιτικό σύστημα κατά την άποψή μου, να υπήρχε στρατηγική, η οποία μπορεί να έρθει με έναν τρόπο μόνο, με τη συνεννόηση και την ενημέρωση φυσικά».

Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε πως η σημερινή συζήτηση ήταν «μισή», καθώς θα έπρεπε να είχε κληθεί και ο υπουργός Εξωτερικών και όχι μόνον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η συζήτηση είναι μισή» τόνισε, σχετικά με τα όπλα που στέλνει εν κρυπτώ η κυβέρνηση στην Ουκρανία «με την έννοια ότι δεν αφορά μόνο το επιχειρησιακό. Αφορά συνολικά τις θέσεις μας» όπως ξεκαθάρισε.

«Εμάς μας ανησυχεί, το ότι η χώρα έχασε αυτόν το ρόλο, που θα μπορούσε να παίξει και για την επόμενη μέρα» σημείωσε. «Δηλαδή, το ποια θα είναι η Ευρώπη, η αρχιτεκτονική ασφάλειας, για το τί θα γίνει με τις διαπραγματεύσεις. Εκτός αν υπάρξει καθοριστικός νικητής σε έναν πόλεμο. Αλλά εδώ, επειδή βλέπουμε ότι θα τραβήξει, θα έρθουν διαπραγματεύσεις. Στην επόμενη μέρα, εμείς ως χώρα, θα είμαστε μέσα;» ρώτησε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του Γιάννη Αμανατίδη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και διαβάστε την ομιλία από τα Πρακτικά

.