Χρήστος Βάρδας: Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά. Απαντήσε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη..

5 Αυγούστου 2022

Χρήστος Βάρδας: Απαντήσε σε ερωτήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Βάνη

Χρήστος Βάρδας Καλημέρα κύριε Βάνη.

Νίκου Βάνη: Τη σημαίνει Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά.

Χρήστος Βάρδας:-Η Πρωτοπόρα Δυναμική Καλαμαριά είναι να διεκδικήσουμε τον Δήμο Καλαμαριά .

Νίκου Βάνη: Πολιτικά αξιόπιστος είναι ο Δήμαρχος Καλαμαριάς.

Χρήστος Βάρδας: Πολιτικά αναξιόπιστος και πάλι ο Δήμαρχος Καλαμαριάς,

Με την υπ.αριθμ. 210/06.09.2021 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς αποφάσισε τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών του Δήμου μας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου με κάλυψη της δαπάνης από τον προϋπολογισμό του.

Οι δέκα συν δύο («ανεξάρτητοι») δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης απείχαν από την ψηφοφορία και η απόφαση λήφθηκε από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης.

Μέχρι και σήμερα, όμως, η παραπάνω απόφαση παραμένει ανεκτέλεστη.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς αποφεύγει την αυριανή συνάντηση με τις σχολικές καθαρίστριες και τις παραπέμπει στον αντιδήμαρχο οικονομικών.

Επιβεβαιώνεται έτσι, για μια ακόμη φορά, η πολιτική ανευθυνότητα με την οποία πορεύεται ο δήμαρχος σε βάρος της υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων στα σχολεία του Δήμου μας.

Νίκου Βάνη: Της σύμβασης για παραχώρησης της πλαζ Αρετσούς από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Καλαμαριάς.

Χρήστος Βάρδας: κ. Δαρδαμανέλη, τι ακριβώς σχεδιάζετε, τελικά, με την ΕΤΑΔ και την Κυβέρνηση για την πλαζ Αρετσούς ;

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς δεν εισήγαγε το σοβαρό θέμα της σύμβασης παραχώρησης της πλαζ Αρετσούς από την Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον Δήμο Καλαμαριάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το κορυφαίο πολιτικό όργανο του Δήμου, αλλά στην Οικονομική Επιτροπή, όπου δεν εκπροσωπούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις και την πλειοψηφία έχει η παράταξή του, με την εφαρμογή αντισυνταγματικών, όπως έχει κρίνει το ΣτΕ, κυβερνητικών διατάξεων.

Με τον παραπάνω τρόπο εξασφάλισε την έγκριση των όρων της επίμαχης σύμβασης από την Οικονομική Επιτροπή.

Αφού κατήγγειλαν τη διαδικασία και αποχώρησαν απο την Οικονομική Επιτροπή οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος κοινοποίησε ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ (στις 07.07.2022 σε μια εκ των δημοτικών παρατάξεων και μόλις προχθες στις υπόλοιπες), το με ημερομηνία 25-5-2022 έγγραφο της ΕΤΑΔ με τους όρους αυτούς.

Την ίδια στιγμή ο κ. Δαρδαμανέλης, στα πλαίσια της επικοινωνιακής πολιτικής του, δήλωνε στα ΜΜΕ ότι εξασφάλισε την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Όπως προκύπτει, ΟΜΩΣ, από το εν λόγω έγγραφο της ΕΤΑΔ (Α.Π. 7565/25-5-2022), για την παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς στον Δήμο Καλαμαριάς για τριάντα (30) έτη, συμφωνήθηκαν οι εξής όροι:

Ο ΣΚΟΠΟΣ της σύμβασης είναι η αξιοποίηση και η αναβάθμιση των υποδομών και κτιριακών εγκαταστάσεων της πλαζ, καθώς και η δημιουργία νέων ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ για τη μελέτη, αδειοδότηση και εκτέλεση των έργων·

Ειδικότερα, ο Δήμος Καλαμαριάς ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να προβεί στην άμεση ανακαίνιση, αποκατάσταση και λειτουργία των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων της πλαζ (οι ακριβείς εργασίες ΘΑ προβλεφθούν στη σύμβαση) και σε επόμενη φάση να προβεί στην κατασκευή νέων κτιριακών υποδομών, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων με βάση μελέτες που θα εκπονηθούν (το αναπτυξιακό πλάνο ΘΑ προσδιοριστεί στη σύμβαση)·

Επιπλέον των ανωτέρω ο Δήμος Καλαμαριάς θα καταβάλει ως ετήσιο ΜΙΣΘΩΜΑ ποσοστό 20,75% ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ από την εκμετάλλευση του ακινήτου·

Μάλιστα, σε περίπτωση που οι παρεμβάσεις στο ακίνητο είναι ουσιωδώς διαφορετικές ως προς την δόμηση και τις χρήσεις από το αναπτυξιακό πλάνο που ΘΑ προβλέπεται στη σύμβαση ΘΑ γίνει ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ του μισθώματος·

Δηλαδή, όπως προκύπτει από το παραπάνω έγγραφο, το πραγματικό συνολικό ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ για την παραχώρηση της πλαζ Αρετσούς στον Δήμο Καλαμαριάς παραμένει ΑΓΝΩΣΤΟ, καθώς ΑΓΝΩΣΤΗ είναι η τελική πραγματική συνολική οικονομική επιβάρυνση του Δήμου για τα έργα, που με βάση τους ανωτέρω όρους υποχρεούται να εκτελέσει με δική του ευθύνη και δαπάνες ο Δήμος και που ΘΑ προσδιοριστούν στη σύμβαση.

ΑΓΝΩΣΤΟ παραμένει ΕΞΑΛΛΟΥ και το αναπτυξιακό πλάνο για το οποίο γίνεται λόγος στο ανωτέρω έγγραφο της

ΕΤΑΔ, δηλαδή το είδος της ΔΟΜΗΣΗΣ και των ΧΡΗΣΕΩΝ στην πλαζ Αρετσούς.

Είναι σαφές ότι με τους όρους αυτούς εγείρονται πλείστα όσα αναπάντητα ερωτήματα για το οικονομικό και περιβαλλοντικό μοντέλο που σχεδιάζει για την πλαζ Αρετσούς ο κ. Δαρδαμανέλης σε συνέργεια με την ΕΤΑΔ και την Κυβέρνηση.

Οι πολίτες της Καλαμαριάς, απαιτούν πλήρη και σαφή ενημέρωση και δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων του Δήμου μας.

Νίκου Βάνη: Είχαμε πολύ καιρό να τα πούμε, αλλά ανοίγουμε πολλά κεφάλαια με Συνεντεύξεις όπου θα έχουμε μπροστά μας αρκετό καιρό μέχρι τον εκλογών.

Χρήστος Βάρδας: Να δώσω τους χαιρετισμούς μου σ΄ όλους τους δημότες της Καλαμαριάς.

Νίκου Βάνη: Σας ευχαριστώ Χρήστο Βάρδα.

.