Μεταγωγικά C-130J από Βρετανία για λογαριασμό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας..

22 Ιανουαρίου 2023

Η Βρετανία βγάζει προς πώληση 14 μεταγωγικά Α/Φ C-130J Hercules της RAF, τα οποία έχουν ακριβώς τη μισή ηλικίας με τα δικά μας C-130H και ασφαλώς πλήρες σύστημα αυτοπροστασίας, glass cockpit και δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού, ανέφεραν προ μηνών ελληνικές πηγές.

Στις 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ακολούθου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), Captain Alexander Bush, στελεχών της Defence Equipment Sales Authority (DESA), κ. Adrian Thurgood (Deputy Head Sales) και κ. Nicholas Head (Air Equipment Sales), καθώς και του εκπροσώπου της εταιρείας «Marshall», κ. Johanne Harrison (Foreign, Commonwealth & Development Office), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν η διεξαγωγή συζήτησης-ενημέρωσης επί της επικείμενης πώλησης των αεροσκαφών C-130J του ΗΒ, για την οποία η εταιρεία «Μarshall» έχει οριστεί εξωτερικός συνεργάτης.

Μιλάμε για μια επικείμενη αγορά ενός αεροσκάφους, το οποίο είναι κρίσιμο για τις ανάγκες τον ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ακριβώς λόγω των ενεργειακών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερες και πιο σημαντικές.

Ποιο είναι το αναβαθμισμένο C-130J Super Hercules

Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει πάνω από σαράντα χιλιάδες κιλά φορτίου ενώ το αναβαθμισμένο C-130J Super Hercules έχει ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια που ξεπερνά τα δύο χιλιάδες μίλια.

Το C-130J Super Hercules είναι ένα τετρακίνητο αεροσκάφος στρατιωτικών μεταφορών turboprop. Το C-130J είναι μια ολοκληρωμένη ενημέρωση του Lockheed C-130 Hercules, με νέους κινητήρες, κατάστρωμα πτήσης και άλλα συστήματα.

Το C-130J Super Hercules είναι η νεώτερη έκδοση του Ηρακλή και το μοναδικό μοντέλο ακόμα σε παραγωγή. Παρόλο που εξωτερικά είναι όμοιο με τον κλασσικό Ηρακλή, το C-130J είναι ένα τελείως διαφορετικό αεροσκάφος. Οι διαφορές περιλαμβάνουν τους καινούργιους Rolls-Royce Allison AE2100 turboprop κινητήρες με εξαπτέρυγες έλικες, ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα, μειωμένες απαιτήσεις σε πλήρωμα (μόνο 2 πιλότους χωρίς ιπτάμενο μηχανικό και πλοηγό), αυξημένη αξιοπιστία και 27% μειωμένο λειτουργικό κόστος.

.